Home » , , , » Tundra Biyomu

Tundra Biyomu

Tundra Biyomu, Tundra İklimi Hakkında Bilgi


Tundra Biyomu, Kuzey Kutbu'na yakın bir ekosistemdir .Tundra biyomu, sert koşulların bitkilerin ve hayvanların hayatta kalmasını zorlaştırdığı soğuk ve ağaçsız bir ovadır. Genellikle çok soğuktur ve topraklar oldukça sade bir yapıdadır.  Dünya toprak yüzeyinin yaklaşık% 20'si tundra ile kaplıdır.

Tundralar büyük çoğunlukla Kuzey Yarımküre'de bulunmaktadır. Güney Yarımküre'deki Antarktika'da da küçük tundra benzeri alanlar mevcuttur.  Tundra en soğuk biyomdur. Tundrada ortalama sıcaklık -18 derece F civarındadır. Kışın bazı aylarda geceleri sıcaklık -94 ° F'ye (-70 ° C) düşebilir.  Tundra, ortalama çöl bir gibi yılda yaklaşık 10 inç yağış alır. Bu yağışların çoğu kar şeklindedir.
Tundra İklimi
Tundra Biyomu Nerelerde Bulunur?

Zemin, 25 ila 100 cm arasında donmuştur. Toprağın altında, sürekli donmuş bir toprak tabakası olan tundra permafrost'u bulunur. Boş veya kayalık zeminde sadece yosun ve liken gibi düşük bitkiler vardır.

Sadece 1.700’e yakın farklı tür vardır. Bunlar çoğunlukla çalılar, sazlar, yosunlar, likenler ve otlardır. Yaklaşık 400 çeşit çiçek vardır. Zemin her zaman üst toprak katmanının altında donar, bu yüzden ağaçlar köklerini aşağı gönderemez. Bu nedenle ağaçların büyümesi için gerekli ortam yoktur. Söğütler tundranın bazı kısımlarında yetişir. Bitkilerin çoğu, binlerce yıl boyunca gelişen yoğun köklerde büyür. Toprakta bulunan besin ve mineraller değerleri de çok düşüktür.

Tundrada çok fazla biyoçeşitlilik olmasa da, sadece 48 tür kara memeli bulunmaktadır. Bunlar hafifçe değiştirilmiş sivri fareler, tavşan, kemirgenler, kurtlar, tilkiler, ayılar ve geyiklerden oluşur. Liken ve bitkilerle beslenen, Kuzey Amerika'da büyük karibu sürüleri vardır . Misk-öküz sürüleri de vardır . Kurtlar, Porsuklar , kutup tilki ve kutup ayıları tundralarının yırtıcı hayvanlardır.  Tundrada pek çok farklı böcek türü bulunmaz. Fakat, kara sinekler, geyik sinekleri, sivrisinekler bulunur.

Tundra Biyomu Hakkında Bilgi
Tundra Biyomu

Ana mevsim kış ve yaz aylarıdır. İlkbahar ve sonbahar, kış ve yaz arasında sadece kısa dönemlerdir. Kış yaklaşık 8 ay sürer ve son derece soğuktur. Kış ortasında güneş haftalarca doğmayabilir. Tundra donmuş ve genellikle kış aylarında karla kaplı ve -60 derece F sıcaklıklara ulaşır . Yaz ortasında güneş 24 saat olur. Yaz aylarında, sıcaklıklar 50 derece F derecesine ulaşabilir ve bu sayede kar, bölgelerde ve sulak alanlarda eriyebilir.





0 comments:

Yorum Gönder