ActiveX Nedir?

ActiveX Nedir? Ne İçin Kullanılır?


ActiveX Nedir?

ActiveX, Microsoft'un zengin medya oynatımını kolaylaştırmak için Internet Explorer için geliştirdiği bir dizi nesne yönelimli programlama teknolojisidir. Geliştiricilerin bir uygulama veya web sayfası içinde uygulayabilecekleri önceden yazılmış yazılım bileşenlerinin bir koleksiyonunu içerir. Bu, programcıların, yazılımları veya web sitelerine, kodları sıfırdan yazmaya gerek kalmadan, ekstra işlevsellik eklemeleri için basit bir yol sağlar.

ActiveX ile oluşturulan yazılım eklentileri ActiveX denetimleri olarak adlandırılır. Bu kontroller her tür programda uygulanabilir, ancak bunlar genellikle küçük Web uygulamaları olarak dağıtılır. Örneğin, temel bir ActiveX denetimi bir web sayfasındaki saati gösterebilir. Gelişmiş ActiveX kontrolleri, hisse senedi faturaları, etkileşimli sunumlar ve hatta Web tabanlı oyunlar oluşturmak için kullanılabilir.

Esasen, Internet Explorer, tarayıcıdaki diğer uygulamaları yüklemek için ActiveX yazılımı çerçevesini kullanır. ActiveX modülleri daha yaygın olarak denetimler veya ActiveX denetimleri olarak bilinir. Java uygulamalarına benzer olan ActiveX denetimleri, bir tarayıcı işlevini genişleterek, aksi takdirde yerel olarak yapamayacak görevleri gerçekleştirmesine izin verir. ActiveX eklentisi, bir tarayıcının bu özelliklerden faydalanmasını sağlar.

ActiveX, Web geliştiricilerinin web sitelerine etkileşimli içerik eklemeleri için uygun bir yol sunarken, teknoloji tüm tarayıcılar tarafından desteklenmemektedir. Aslında, ActiveX sadece Windows için Internet Explorer tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle, bugünün web sitelerinde ActiveX denetimleri nadiren kullanılır. Bunun yerine, etkileşimli içeriğin çoğu Flash, JavaScript veya gömülü medya kullanılarak yayınlanır.




0 comments:

Yorum Gönder