Home » » Mevsimlik Rüzgarlar

Mevsimlik Rüzgarlar

Mevsimlik Rüzgarlar Nedir?


Mevsimlik rüzgarlar, hava sıcaklığının yıl içerisinde farklı olmasıyla ortaya çıkan rüzgarlardır.

En çok bilinen mevsim rüzgarlarından biri muson rüzgarlarıdır. Musonlar sık ​​sık yağmur fırtınaları olarak tanımlanmasına rağmen, aslında mevsimlik rüzgardırlar . Kıtaların ve okyanusların eşit olmayan ısınması ve soğutulması nedeniyle kara ile okyanuslar arasındaki hava değişimi, muson rüzgarları olarak bilinir. Bir muson, mevsimsel olarak kış ve yaz arasındaki yön değiştiren düşük enlemli iklimlerde oluşan rüzgardır.
Mevsimlik Rüzgarlar Nelerdir?
Mevsimlik Rüzgarlar

Belirli alanlarda, yaşam önemli ölçüde muson yağmurlarına bağlıdır. Zayıf bir muson yağmur mevsimi, insan ve vahşi yaşam için ürün bozulmalarına, kuraklığa ve sıkıntıya neden olabilir. Öte yandan, ağır muson yağmurları birçok insana zarar veren muazzam sellere neden olur.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde muson rüzgarları yaşanır. Belki de en popüler olanları Çin, Hindistan, Güney Asya ve Japonya'yı etkileyen Asya musonlarıdır.

Bu öngörülemeyen hava durumu, hem deniz hem de karadaki ısınmadan kaynaklanan atmosferin ve yağmurun dolaşımındaki değişikliklerin bir sonucudur. Muson rüzgarları, hava şartlarında çok fazla değişime neden olmazken, bazı bölgelerde bir çölün yeşil çayırlara dönüşmesine neden olabilir.



0 comments:

Yorum Gönder