Ekvatoral Yağmur Ormanları

Ekvatoral Yağmur Ormanları Hakkında Bilgi


Ekvatoral Yağmur Ormanları, bereketli, dökmeyen, geniş yapraklı bitki örtüsünün baskın olduğu bölgeye verilen isimdir. Bu bitki örtüsü selva olarak adlandırılır. Bu bitki örtüsü türü, günlük yağış miktarının (yılda 2500 mm'den fazla) bir sonucu olarak artmaktadır. Ekvatoral yağmur ormanları ekvatoral bölgede yer alır ve güneş genelde havaidir. Bu, genellikle 27 °C civarında yüksek sıcaklıklara neden olur ve bitkilerin fotosentez yapabildiği hızı hızlandırır. Ekvator yağmur ormanları çok nemlidir. Ekvator yağmur ormanlarının örnekleri Amazon Havzası ve Zaire Havzası'dır. Diğer örnekler Endonezya ve Doğu Hint Adaları'nda bulunabilir.

Ekvatoral Yağmur Ormanları, ekvatorun kuzey ve güneyindeki 5 derece içinde bulunur. 200 yıl önce tropikal yağmur ormanları Dünya yüzeyinin% 10'unu oluştururdu. Bu bugün yaklaşık %5 kapsama gerilemiştir. Bununla birlikte, Dünya'daki tüm canlı organizmaların yaklaşık %50'si burada bulunmaktadır.

Ekvatoral Yağmur Ormanları Hakkında Bilgi
Ekvatoral Yağmur Ormanları

Ekvatoral Yağmur Ormanları'nda, birçok tür nispeten küçük bir alanda bulunur. Bir hektarda 40'ın üzerinde türün yetişebileceği alanlar vardır. Yağmur ormanlarındaki ağaçlar katmanlar şeklinde büyür. Katmanlar Üst Katman (54 m yüksekliğinde), Orta Katman (15 m ila 45 m) ve Alt Katman (5 m ila 15 m). Üst Katmandaki ağaçlar, güneş ışığının %95'ini engelleyen yaprakları ile kalın bir gölgelik oluşturur. Bu, Orta ve Alt Katmanlardaki ağaçların ve bitkilerin gölgeye toleranslı olması gerektiği anlamına gelir. Bu gölge toleranslı bitkiler fern veya saprofit olabilir. Ormanın tabanında çok az bitki örtüsü yetişir, çünkü fotosentez oluşması için neredeyse hiç güneş ışığı yoktur.

Ekvatoral Yağmur Ormanları'ndaki ağaçlar uzun ve kalın, ağır, sert ağaç gövdelerini desteklemek için destek köklerine sahiptir. Bu kökler çok derin değil, geniş olarak yayılırlar. Yapraklar koyu yeşil renktedir. Yapraklar da geniştir, bu nedenle buhar yoluyla fazla suyu kaybedebilirler. Birçok parazit ağaçlarda yaşar. Gövde ve dallarda büyürler. Bunların örnekleri, yosunlar ve likenlerdir. Sertağaç ağaçları üretim amaçlı elde edilir. Bu sertağaçların yaygın türleri maun, morta, yeşil ve gül ağacıdır.

Ekvatoral Yağmur Ormanları, bugün dünyada çok önemlidir. Bugün dünyanın en büyük ekosistemleridir ve biyolojik çeşitlilikte önemli bir rol oynarlar. Biyolojik çeşitlilik, ekosistemlerindeki canlı organizmalar arasındaki çeşitlilik ve çeşitlilik olarak tanımlanabilir. Ekvator Yağmur Ormanları, dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin yarısına ev sahipliği yapmaktadır. Bazı hayvan türleri belirli bir bitki türünü beslemelidir, bazı bitki türleri ise polenlerini yaymak için belirli bir hayvan türüne ihtiyaç duymaktadır.

Ekvatoral Yağmur Ormanları, ekvatordaki veya yakınındaki yağış miktarını artırır. Bu bölgelerdeki yağmurların çoğu konveksiyonel tiptedir ve ağaçlardan gelen nemin buharla taşınmasından gelmektedir. Yağmur ormanı olmazsa, önemli ölçüde daha az yağış olacak demektir. Arazi aynı zamanda çıplak olduğu için çok daha fazla güneş ışığı alır ve yağmurun azalmasıyla, yüzey sıcaklığı daha sıcak olur. Diğer taraftan, gece sıcaklıkları eskisinden çok daha serin hale gelir, çünkü ısıyı korumak için ağaçların gölgesi yoktur. Oluşan geniş sıcaklık aralığı, bitkilerin artık yetişemeyeceği bir atık alanı oluşturur.



0 comments:

Yorum Gönder