Home » , , » Canlılarda Enerji Nedir?

Canlılarda Enerji Nedir?

Canlılarda Enerji Neden Gereklidir?


Canlılarda Enerji Nedir?

Hücreler kendi başlarına hayatta kalamazlar. Hayatta kalmak için güce ihtiyaçları var. Büyüme, dengeyi sağlama, onarım, yeniden üretim, hareket ve savunma gibi işlevleri yerine getirmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu, tüm canlı organizmaların yaşamak için enerji elde etmesi ve kullanması gerektiği anlamına gelir. Enerji, bir şeyleri yapma gücüdür. Bu güç birçok şekilde ve biçimde gelir, ama hepsi güneşle bağlantılı olabilirler. Tüm enerjinin kaynağıdır.

Canlı bir organizma ya kendi yemeğini yapabilir ya da başkalarına kendileri için yiyecek hazırlayabilir. Örneğin yeşil bitkiler fotosentez denen bir süreçten kendi besinlerini üretirler. Güneş ışığından enerji yakalamak için hücrelerindeki kloroplastları kullanırlar. Yeşil bitkiler bu nedenle üreticiler veya ototroflar olarak bilinir. Bakteriler ayrıca kendi yiyeceklerini veya yıkım ürünlerini de hazırlayabilirler.
Canlılarda Enerji Kullanımı
Canlılarda Enerji

Diğer organizmalar, enerji elde etmek için yeşil bitkileri yerler. Tüketici veya heterotrof olarak bilinir. Tavşanlar ve koyunlar tüketicilerin örnekleridir. Otçullar, etoburlar ve omnivorlar tüm tüketicilerdir ve hepsinin enerji almak için yiyecek bulmaları gerekir.

Canlı organizmalar tarafından enerji elde etme ve kullanma süreci en iyi üç ana bilimsel terim olan Anabolizma, Katabolizma ve Metabolizma ile açıklanabilir.

Anabolizma

Anabolizma, canlı organizmalar tarafından bir araya getirilmesi için basit maddeler kullandığı veya depolama için karbonhidratlar, proteinler ve yağlar gibi karmaşık maddeler oluşturduğu bir süreçtir. Böyle bir aktivite bir anabolik aktivite olarak bilinir.

Katabolizma

Katabolizma, canlı organizmalardaki hücrelerin, karmaşık bileşiklerin ve moleküllerin basit maddeler haline gelmesi, sıklıkla kullanım için enerjinin serbest bırakılmasıdır.

Metabolizma

Metabolizma, canlı organizmaların hücrelerinde devam eden tüm kimyasal reaksiyonların (anabolik ve katabolik aktiviteler) toplamıdır. Sürekli bir süreçtir, çünkü metabolizma durduğunda, canlı organizma ölür.



0 comments:

Yorum Gönder