Home » , , , » Denitrifikasyon Nedir?

Denitrifikasyon Nedir?

Denitrifikasyon Nedir? Önemi Nedir?


Bu yazımızda, denitrifikasyon nedir?, nitrojen döngüsü ile olan ilişkisi nedir?, insanlar ve çevre için önemi hakkında bilgiler verilmiştir.

Gezegendeki tüm hayat azottan yararlanır. Bir kimyasal element olan azot, mikroplar, bitkiler ve hayvanlar tarafından yaşamak için kullanılır. Bununla birlikte azot, nitrojen döngüsü adı verilen bir işlem ile geri dönüştürülür. Bu sürecin birçok adımı vardır, ama belki de en önemli adım denitrifikasyondur. Denitrifikasyon nitrojen döngüsündeki son adımdır.

Denitrifikasyon, topraktaki nitratların atmosfere salınan moleküler nitrojene indirgendiği kimyasal bir süreçtir. Bu işlem, denitrifikasyon bakterileri tarafından gerçekleştirilir (örneğin, Pseudomonas denitrificans ). Bu, bir ters nitrifikasyon sürecidir. Denitrifikasyon sırasında nitratlar nitritlere ve daha sonra azot gazı ve amonyaka indirgenir.
Denitrifikasyon Nedir? Denitrifikasyon Hakkında Bilgi
Denitrifikasyon Nedir?

Denitrifikasyon, topraktan azot (nitrat azot) kaybına yol açar ve bu da bitki büyümesi için gerekli bir besin maddesinin tükenmesine neden olur ve bu nedenle toprak verimliliği ve tarımsal üretkenlikten istenmeyen bir işlem olur. Denitrifikasyon, tarımsal üretkenlikten istenmeyen bir tepki olsa da, önemli bir ekolojik önemi vardır.



0 comments:

Yorum Gönder