Home » , , » Oksijensiz Solunum | Biyoloji

Oksijensiz Solunum | Biyoloji

OKSİJENSİZ SOLUNUM (FERMANTASYON)


Monomer yapılı organik besinlerin oksijen kullanılmadan parçalanarak ATP elde edilmesine oksijensiz solunum denir. Çoğu kez fermantasyon, mayalanma kavramıyla eş anlamlı olarak kullanılır.

Tohumların pek çoğu sahip oldukları sert ve geçirgen olmayan Tohum gömleği (testa) nedeniyle çimlenmenin ilk günlerinde yeterli oksijen alamayabilir. Böyle durumlarda anaerobik solunumla yetinmek zorunda kalabilirler Aynı şekilde bir süre su ile kaplanmış alanlardaki bitki kökleri yeterince oksijen bulamayabilir. Anaerobik solunum yaparak hayatını garanti altına alabilirler.
Bakteri ve mantarlar tarafından yapılan fermantasyonların bugün büyük ekonomik önemi vardır. Alkol, sirke, laktik asidin elde edilmesi, yoğurt ve peynirin mayalanması hep bu mikroorganizmaların anaerobik solunumlarıyla gerçekleşir.

Anaerobik solunumun ilk aşamasında, tıpkı aerobik solunumun glikoliz evresinde olduğu gibi glikoz piruvik aside dönüştürülür. Oluşan piruvik asit anaerobik solunumda redüklenerek koşullara göre stil alkol, laktik asit vb. organik molekülleri oluşturur.



0 comments:

Yorum Gönder