İletişimin Öğeleri (Dil ve Anlatım)
İletişimin öğeleri konusuna geçmeden önce iletişim hakkında bilgi verelim.
İletişim Nedir?
‘İletişim" sözcüğü günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm canlı ve cansız sistemler içindeki etki tepki ve değişim süreçlerini anlatmak için kullanılmakla birlikte akla ilk gelen, İnsanlar arası iletişim ve bu amaçla kullanılan araçlardır.İletişim: Duygu, düşünce ya da bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, haberleşme, bildirim, komünikasyon.
İletişim: Telefon, telgraf, radyo gibi aygıtlardan yararlanarak yürütülen bilgi alışverişi.
İletişimin Öğeleri |
Bunlar sayısız “iletişim” tanımlarından sadece birkaçıdır. Hiç kuşku yok ki iletişim kurma becerisi yalnız insana özgü bir özellik değildir. Ancak insan simgeler (sembol) yaratarak duygu ve düşüncelerini aktarabilen tek canlıdır.
İletişimin Öğeleri Nelerdir?
İletişimin Öğeleri
İletiyi gönderene gönderici, iletiyi alana alıcı, göndericinin vermek istediği mesaja ileti, iletiyi gönderme biçimine kanal, iletişimin gerçekleştiği ortama bağlam, alıcının iletiyi algılayarak verdiği yanıta dönüt denir.
Her türlü iletişimde bir gönderici ve bir alıcı vardır. Gönderilecek ileti bir bağlamda ulaştırılır. İletişimde gönderici ve alıcı arasında ilişkiyi sağlayan bir kanal bulunur ve bu kanaldan bir şifre (kod) aracılığıyla ileti gönderilir. İletinin üretildiği şifreleme sistemine kod denir. Kod, bir toplumun üyelerinin kullandığı ortak bir anlatım sistemidir. Her iletişimde iletiler belli kodlarla oluşturulan göstergeler yardımıyla aktarılır. İletiler göstergeler olmadan iletilemez.
Bir ileti sayesinde yarattığımız anlamın karşımızdaki kişilerce de paylaşılması, kullandığımız simge ve göstergelerin onların da dağarcığında bulunmasıyla olanaklıdır. Örneğin trafik kurallarını hiç bilmeyen bir yerli için birer simge olan trafik ışıkları hiçbir şey anlatmaz; çünkü onun yaşantısında böyle bir bilgi yoktur.
Trafik Işıkları da İletişim Türüdür |
Bunu başka bir örnekle açalım. “Kalem” sözcüğü bir dil göstergesidir. Bu sözcüğü duyan herkesin zihninde bir kalem görüntüsü oluşur, buna gösterilen (kavram) denir. O halde bir dil göstergesi o nesnenin kendisi değildir. Kalemin kendisi bir nesne olarak başka, onun dildeki karşılığı başkadır. Bir göstergenin gerçek dünyadaki karşılığına “gönderge” denir. O halde kalemin kendisi bir gönderge, “kalem” sözcüğü ise bir göstergedir.
Bu şekilde iletişimin öğeleri hakkında bilgi vermiş olduk. Konu ile ilgili görüşlerinizi yorum bölümünden bize bildirebilirsiniz.
0 comments:
Yorum Gönder