Home » , » Ulusal Saat Nedir?

Ulusal Saat Nedir?

Ulusal (Ortak) Saat


Ulusal saat nedir?

Ülke içinden geçen bir meridyenin (merkez meridyeninin) yerel saatinin ülkenin bütününde ya da bir bölümünde kullanılmasına ortak (ulusal) saat denir.

Doğu - batı doğrultusunda geniş alan kaplayan (fazla meridyen içeren) ülkelerde aynı anda birden fazla ortak saat kullanılır (ABD, Kanada, Rusya Federasyonu, Avustralya vb. ülkeler).
Bir ülkede kullanılan ortak saat ayarı ile ülkenin herhangi bir yerinin yerel saati arasındaki farkı bulmak için yatay bir düzleme dik bir çubuğun en kısa gölgeyi verdiği anın saptanması yeterlidir. Ortak saat ile öğle vakti arasındaki fark, ortak saat ayarı yapılan meridyen ile bulunulan yer arasındaki yerel saat farkını verir.

Türkiye doğu - batı doğrultulu çok geniş bir ülke olmadığı için aynı anda 1 ortak saat kullanır.
Ulusal saat nedir?
Ulusal Saat Nedir?

Yaz - Kış Saati Uygulaması

Bir çok ülkede Güneş ışınlarından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla saatler; ilkbaharda ileri, sonbaharda ise geri alınır.

Türkiye'de; yaz aylarında (yaz saati) 45° Doğu meridyeninin yerel saati (3. saat dilimi), kış aylarında (kış saati) 30° Doğu meridyeninin yerel saati (2. saat dilimi) ortak saat olarak kullanılır.


0 comments:

Yorum Gönder