Home » , , , » Özel Konum ile Matematik Konum Arasındaki Fark

Özel Konum ile Matematik Konum Arasındaki Fark

Özel Konum ile Matematik Konum Arasındaki Farklar


Özel Konum ile Matematik Konum Arasındaki Fark Nedir?

Özel konum; denizlere boğazlara, kıtalara, ticaret yollarına olan uzaklık ile ilgilenir. Matematik konum ise Ekvator'a, Başlangıç Meridyeni'ne, Dönencelere, Kutup Dairelerine olan uzaklık ile ilgilenir.

Örneğin:
Türkiye'de aynı anda farklı iklim koşullarının görülmesi; özel konumla (yerşekillerinin farklılık göstermesi ve denizellik ve karasallık özellikleriyle) ilgilidir.

Türkiye'de dört mevsimin belirgin olarak yaşanması; matematik konumu ile ilgilidir. (Dört mevsim sadece Orta enlemlerde belirgindir.) Türkiye'de 36°-42° Kuzey enlemleri arasında yer aldığı için dört mevsim belirgin olarak yaşanmaktadır.

Özel Konum ile Matematik Konum Arasındaki Farklar
Özel Konum ile Matematik Konum Arasındaki Fark
Bazı etmenler hem özel hem de matematik konumdan etkilenir.

Örneğin, sıcaklık; Ekvator'a yaklaştıkça artarken kutuplara doğru azalır. Kuzey-güney doğrultulu sıcaklık değişimi enlem değişiminden kaynaklandığı için matematik konumun bir sonucudur.
Sıcaklık; yükselti artıkça azalır. Doğu-batı doğrultulu sıcaklık değişimi yükselti ya da karasallıktan kaynaklandığı için özel konumun bir sonucudur.

Örneğin Türkiye'de güneyden (Mersin) kuzeye (Sinop) gidildiğinde sıcak-ık azalmasının nedeni matematik konumdur. Türkiye'de batıdan (Balıkesir) doğuya (Erzurum) gidildiğinde sıcaklık azalmasının nedeni ise özel konumdur.


2 comments:

  1. allah razı olsun bu kadar net olunamazdı 9 saat ders dinleyip çalıştım şu 33 sorudan 7 yanlış yapıyordum, şimdi cuk diye oturdu soru çözüp sonuçları yazacağım

    YanıtlaSil
  2. son durumum 20 soruda 2 yanlış :D

    YanıtlaSil