Home » » İngiliz Edebiyatı

İngiliz Edebiyatı

İngiliz Edebiyatı Hakkında Bilgi

İngiliz Edebiyatı İngiliz edebiyatı 16. yüzyılın ikinci yarısından sonra olgunlaşır. Bacon'ın "Denemeleri, William Shakespeare'in link şiirleri ve tiyatro eserleri vardır. Aynı dönemde Ben Jonson bir diğer önemli oyun yazarıdır.

17. yüzyılda John Milton, Kaybolmuş Cennet ve Tekrar Kazanılan Cennet adlı yapma destanların yazarıdır. Kaybolmuş Cennet dini bir destandır, şiir biçiminde yazılmıştır.

Daniel Defoe, Aydınlanma çağı İngiliz edebiyatında önemli bir yer tutar. Dünya edebiyatında en güzel serüven romanı sayılan Robinson Cruose en önemli romanıdır. Romanda ıssız bir adada 28 yıl tek başına yaşamını sürdüren bir insanın serüveni anlatılmıştır.

Jonathan Swift aynı dönemin (18. yüzyıl) bir diğer önemli yazarıdır.

Gulliver'in Gezileri en ünlü eseridir. Gülliver'in devler ve cüceler ülkesine yaptığı geziler anlatılır.
Shelley ve John Keats romantizm akımına bağlı İngiliz sanatçılarıdır. Shelley, İngiliz edebiyatının en önemli lirik şairlerinden biri kabul edilir.

Lord Byron romantiklerin en başarılısıdır. Manzum hikâyeler ve dramlar yazmıştır. Doğa tasvirinde, insanların duygu ve ihtiraslarını anlatmakta çok başarılıdır. Don Juan, Kaabil, Sardanapal, Lara Childe Harlond'un Gezisi başlıca eserlerdir.

Charles Dickens realizm akımının İngiliz edebiyatındaki başarılı isimlerindendir. Çocukluğundan beri iç içe olduğu yoksul kişilerin yaşamını anlatmada çok başarılıdır. Oliver Twist, David Copperfield, Antika Dükkanı, Büyük ümitler eserleri arasında sayılabilir. Aynı adı taşıyan romanında David Copperfield'in hayatını, karşılaştığı zorluk ve sıkıntıları anlatır.

George Eliot realizmin bir başka temsilcisidir.

Realizmin başarılı isimlerinden biri de Bernard Shaw'dır. 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk yarısında yaşamıştır.

Candida, Sezar ve Kleopetra, Ermiş Jeanne adlı oyunları önemlidir. Toplumsal sorunların birey üzerindeki etkisini eserlerinde ortaya koymuştur.

Virginia Woolf 20. yüzyılda, İngiliz edebiyatının kadın yazarlarındandır.

Orlando, Dalgalar, Yıllar adlı romanları vardır.

Oscar Wilde, İngiliz estetikçi ve yazardır. Roman, hikâye, tiyatro türlerinde eserleri vardır. Mutlu Prens, Narlı Bahçe, Dorian Gray'ın Portresi gibi eserleri vardır.

James Joyce İngilizce yazan İrlandalı bir yazardır. Ulysses, Dublinliler, Sürgünler, Bir Delikanlının Sanatçı Olarak Portresi eserleri arasındadır.

Yeats, İrlandalı bir şairdir; 1923'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Şiir ve tiyatro türlerinde eserleri vardır.

G.Bernard Shaw da İngilizce yazan bir İrlandalı yazardır. 60'dan fazla tiyatro yapıtı vardır.


0 comments:

Yorum Gönder