Home » , » Amerikan Edebiyatı

Amerikan Edebiyatı

Amerikan Edebiyatı Yazarları


Amerikan Edebiyatı Hakkında Bilgi

Amerikan edebiyatı köklü bir geçmişe sahip değildir. Amerikan edebiyatında 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılda önemli sanatçılar vardır. Realizm ve natüralizm akımlarının etkisiyle önemli eserler veren sanatçılar olmuştur.

Edgar Allan Poe 19. yüzyılda romantizmin etkisiyle eser veren sanatçılardandır. Şiir ve öykü türünde eserleri vardır, eleştirmendir. Kuzgun adlı kitabıyla meşhur olmuştur. Annabel Lee, Çanlar diğer önemli eserleridir.

19. yüzyılın bir başka yazarı olan Herman Melville ünlü romanı Moby Dick'te doğanın kötü güçlerle savaşını destanlaştırmıştır. Görünüşte bir beyaz balina ile kaptanın mücadelesi anlatılır.
Mark Twain öykü, roman, gezi türlerinde eser vermiştir. Amerikan edebiyatının önemli romancılarından biridir. Tom Sawyer'in Maceraları, Missisipi'de Hayat, Huckleberry Finn'in Maceraları, Çetin İş gibi önemli eserleri vardır.

Mississipi nehri kıyısındaki bir kasabada teyzesinin yanında yaşayan Tom Sawyer yaramaz bir çocuktur. Değişik maceralar yaşar.

O'Henry, Amerikan edebiyatının en ünlü küçük hikaye yazarıdır. Hikayelerinde sürpriz olaylar vardır.

Jack London yoksulların savunuculuğunu yapmış, toplumsal düzene karşı çıkmıştır. Romanlarında heyecanlı olaylar anlatmış, başından geçen olayları, kendi hayat tecrübelerini yansıtmıştır. Roman ve hikayeleri vardır. Vahşetin Çağrısı, Demir Ökçe, Hayatı Sevmek, Güneş Çocuğu eserlerinden bazılarıdır.
Amerikan Edebiyatı
John Steinbeck'in yaşamı sıkıntılar içinde geçmiştir. 20. yüzyıl yazarlarındandır. Romanlarında ezilen ve yoksul insanların yaşamını işlemiştir. Realist bir yazardır. Gazap Üzümleri adlı romanı ile şöhrete kavuşmuştur. Sardalya Sokağı, Fareler ve İnsanlar, Cennet Yolu, Bitmeyen Kavga çok tanınmış eserleridir.

Ernest Hemingway 2. Dünya Savaşı'na muhabir olarak katılmış natüralist bir yazardır. Savaşlara karşı çıkmıştır. Modern Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarındandır.
Silahlara Veda, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, İhtiyar Adam ve Deniz, Yenilmezler gibi önemli romanları vardır.

Eugene O'Neill başarılı bir oyun yazarıdır. Yapıtlarında insanın davranış biçimini irdeler.
Günden Geceye, Sonsuz Günler, Elektra’ya Yas Yaraşır, Araya Giren Garip Oyun adlı oyunları vardır.

Thomas S. Eliot, Amerika doğumlu İngiliz şair ve eleştirmenidir; oyun ve deneme yazarıdır. Şiirlerinde Fransız sembolistlerinin etkisi vardır.
Aşk Şarkısı, Kutsal Orman, Çorak Ülke, Katedralde Cinayet, Aile Toplantısı, Kokteyl Parti gibi eserleri vardır.

Çek romancısı Franz Kafka romanlarında insanoğlunun içinde bulunduğu saçma ortamı anlatmıştır. Kahramanları ruhu sıkan, karanlık ortamda yaşarlar. Dava, Şato, Bir Köy, Hekim, Taşrada Düğün Hazırlıkları, Çin Seddi, Değişim, Açlık Şampiyonu eserleri arasındadır.

Norveçli yazar Knut Hamsun bir yönüyle kendi yaşamını anlattığı Açlık adlı romanıyla şöhrete kavuşmuştur. Dünya Nimet' adlı eseri ile Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.
Gizler, Yeni Toprak, Pan, Victoria gibi romanlan vardır.

Henrik İbsen, 19. yüzyılda yaşamış tiyatro türündeki eserleriyle tanınan Norveçli natüralist yazardır. Dram türündeki oyunları önemlidir.


0 comments:

Yorum Gönder