Home » » Rus Edebiyatı

Rus Edebiyatı

Rus Edebiyatı (Yazarlar ve Eserleri)


Puşkin Rus edebiyatının gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır. Modern Rus edebiyatının kurucusu sayılır. Romantizmden etkilenmiştir. Şiir, manzum tiyatro, roman, öykü türlerinde eserleri vardır.
Kafkas Eski, Çingeneler, Bahçesaray Çeşmesi şiir kitaplarıdır.

Yüzbaşının Kızı, Maça Kızı, Dubrovski romanlarıdır.

Nikolay Gogol realizm akımından etkilenmiş; toplumun çürümüş, aksak yönlerini ve "Küçük İnsanlar"ın yaşamını işlemiştir. Roman, öykü ve oyun türlerinde eser vermiştir.

Müfettiş adlı tiyatro eseri çok başarılı bir taşlamadır. Ölü Canlar, Taras Bulba roman türündeki eserleridir.

İ. Turganyev öykü, roman, oyun türünde eserler yazmıştır. Realist bir yazardır. Eserlerinde devrindeki toplumsal sorunları ele almış, toprak köleliğine karşı çıkmıştır. Babalar ve Oğullar kuşaklar arası çatışmayı işlemesi açısından hala gözde bir romanıdır. Rudin, Bir Asilzade Yuvası diğer romanlarıdır.

Bir Avcının Notları adlı hikayeleri önemlidir.

Rus Edebiyatı Hakkında Bilgi
Rus Edebiyatı
F. M. Dostoyevski, dünyanın en büyük romancılarından biri sayılır. 19. yüzyıl yazarlarındandır. Romanlarında insan psikolojisini çözümlemeden geçirir. İnsanların değişik tutkularını ortaya koymuştur; insanlığa karşı derin bir sevgi ve merhamet duyar. Eserlerinde, çoğunlukla yoksulları, suçluları, haksızlığa uğrayanlara işlemiştir. Suç ve Ceza, Karamozof Kardeşler, Budala, Ölü Bir Evden Anılar, Kumarbaz, Ecinniler, Ezilenler ünlü romanlarından pazılarıdır. Suç ve Ceza'nın kahramanı Raskolnikof unutulmaz bir tiptir.

Tolstoy, 19. yüzyılın bir başka realist Rus yazandır. İnsanların yaşamını doğal biçimde yapıtlarında işlemiştir; doğal bir anlatımı vardır. Harp ve Sulh (Savaş ve Barış) adlı eseri Dünya edebiyatının şaheserlerindendir. Anna Karenina, kan İlyiç'in Ölümü, Yaşayan Ölü, Hacı Murat, Ölümden Sonra Dirilme önemli yapıtlarıdır.

Anton Çehov hikaye ve oyun türündeki eserleriyle tanınır. Rus edebiyatının en önemli hikaye yazarıdır. Hikaye türünde bir çığır açmış, hikâyelerinde günlük yaşamda karşılaşılabilecek her türlü olayı işlemiştir. Yapıtlarında halktan kişileri ustalıkla canlandırmıştır. "Durum öykücülüğü"nün öncüsüdür. Martı, Vanya Dayı, Üç Kızkardeş, Vişne Bahçesi oyunlarıdır.

Altı Numaralı Koğuş, Köylüler, Hikayeler öykü türündeki eserleridir.

Maksim Gorki 20. yüzyılda Rus edebiyatında çağdaş ve toplumcu gerçekçiliğin öncüsüdür. Oldukça maceralı geçen yaşamında, toplumun her kesimini yakından tanımıştır. Roman, öykü, oyun türlerinde eserleri vardır. Ana, Üç Kişi, Artamonoflar romanları; Ayaktakımı Arasında tiyatro eseridir.


0 comments:

Yorum Gönder