Home » » Mıknatıslanma Nedir?

Mıknatıslanma Nedir?

Mıknatslanma 

Yapılan araştırmalara göre, bir manyetik maddenin mıknatıslık özelliği, o maddenin atomlarının her birinin birer küçük mıknatıs gibi davranması, içlerinde ayni yönde dizilmiş mıknatıs bölgeciklerinin olmasından olduğu düşünülmektedir. Buna göre, bir mıknatıs, kendisini oluşturan çok sayıdaki mıknatıs bölgeciklerinden meydana gelmiştir. Eğer bir manyetik maddedeki mıknatıs bölgecikleri dağınık halde bulunuyorsa o madde mıknatıslık etkisi göstermez. Mıknatıs bölgecikleri düzgün olarak dizilmiş ise o madde mıknatıslık etkisi gösterir. Mıknatıs olmayan bir manyetik maddenin bölgeciklerinin dizilişi düzenli hale getirildiğinde madde mıknatıs gibi davranır. Manyetik maddeler, sürtünme, dokunma ve etki ile mıknatıslanabilir.

Geçici ve Daimi Mıknatıslanma Nedir?

Mıknatıslık özelliğinin belirli bir süre devam etmesi ve sonra tekrar özelliğinin kaybolmasına geçici mıknatıslanma denir. Demir, mıknatıslandığında mıknatıslığı geçici olur ve buna geçici mıknatıslanma denir. Geçici olarak mıknatıslanan manyetik maddelerin mıknatıslığının bozulması içerisindeki küçük mıknatısçıkların düzenlerinin bozulmasıdır. Bu düzen tekrar sağlandığında madde tekrar mıknatıslanacaktır.

Mıknatıslık özelliğinin uzun süre bozulmadığı mıknatıslanma türüne de daimi mıknatıslanma denir. Örneğin çelik mıknatıslık özelliğini uzun süre korur ve buna daimi (sürekli) mıknatıs denir. Daimi mıknatıslığın özelliği uzun süre bozulmaması, içindeki küçük mıknatısçıkların düzeninin dış etkilerden fazla etkilenmemesidir.


0 comments:

Yorum Gönder