Home » , , » Canlılar İçin Suyun Önemi

Canlılar İçin Suyun Önemi

Suyun Önemi


Suyun kimyası başlığı altında öğrendiklerimizi düşünerek yaşamı mümkün kılan suyun, canlılar için önemini sıralayalım.

Canlı organizmalarda vücut ağırlığına katkısı en fazla olan bileşik sudur. Örneğin, insan vücudunun % 65'i, bitkilerin % 98'i sudur.

Vücut sıvılarımızın çözücüsü ve taşıyıcısıdır. Bu sayede besinler sindirilir, enzimlerin çalışması sağlanır, bazı metabolizma artıkları seyreltilir ve atılır.

Isı iletiminde havaya göre 50 ile 100 kez daha etkin olan su, vücut sıcaklığının düzenlenmesini sağlar. Şekilde gördüğünüz fil, ısıyı buharlaşma yoluyla kaybederek soğumaktadır. Ayrıca bitki yapraklarındaki suyun buharlaşması yaprak dokularının gün ışığında aşırı ölçüde ısınmasını önler. İnsan derisindeki terin buharlaşması vücut sıcaklığını düşürür.

Suyun kohezyon ve adezyon çekim gücü sayesinde bitki vücudundaki borucuklarda su iletimi sağlanır.

Okyanus ve göller tamamen donmaz; çünkü buz suyun üzerinde yüzer ve alttaki suyun soğuk hava ile temas etmesini önler. Bu da sudaki canlılığın devamını sağlar.

Suyun yüzey gerilimi sayesinde şekilde gördüğünüz su tahta kurusu gibi kimi hayvanlar su üzerinde yürüyebilir. Ayrıca bu özellik göl üzerinde taş kaydırmanıza da izin verir.


Su, fotosentez olayında kullanılarak sentezlenecek besinin hidrojen ve açığa çıkan moleküler oksijenin kaynağını oluşturur.

Su, göz küresi yuvarlağının şeklini korur. Bitkiler ve bazı solucanlarda vücuda yapısal destek olur.


0 comments:

Yorum Gönder