Home » , , » İkinci Selim

İkinci Selim

İKİNCİ SELİM DÖNEMİ (1566-1574)


İkinci Selim kimdir?, İkinci Selim Hakkında Bilgi.

1568'de Avusturya ile yeni bir antlaşma yapıldı. Ancak 1533 İbrahim Paşa Antlaşması'na bağlı kalındı. 1568'de Özdemiroğlu Osman Paşa tarafından Yemen, kesin olarak Osmanlıya katıldı. Sana merkezli Osmanlı eyaleti yapıldı. Bu dönemde Kurtoğlu Hızır Reis tarafından bir kez daha Hint Seferi düzenlendi ise de başarılı olunamadı.

Kıbrıs'ın Fethi (1570-1571)

Nedenleri :

Kıbrıs'ta bulunan Venedikli korsanların, Doğu Akdeniz'de Osmanlı ticaret gemilerine saldırması
Venediklilerin, Mısır'ın fethinden sonra Osmanlıya ödemeye başladıkları yıllık vergiyi kesmeleri
Doğu Akdeniz'in güvenliği için Kıbrıs'ın taşıdığı önem Piyale Paşa tarafından başlatılan kuşatma, Lala Mustafa Paşa'nın Kıbrıs'a asker çıkarmasıyla başarıya ulaştı. Kıbrıs alındı (1571).
Sonuçta Doğu Akdeniz kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girdi. Kıbrıs'a Konya, Karaman, Niğde, Kayseri ve Bozok sancaklarından Türk nüfus getirilip yerleştirildi.

İnebahtı Yenilgisi (1571)

Sokullu Kıbrıs'ın fethine, Haçlı ittifakı oluşur düşüncesiyle pek istekli davranmamıştı. Fetihten sonra Haçlılaın ittifak yapmaları bunu doğruladı. Kıbrıs'ın fethinden dönen Osmanlı donanması, İnebahtı'da Haçlı donanması tarafından yakıldı. Olaydan sadece Uluç Ali Paşa komutasındaki filo kurtuldu.

Sonuçları :

Osmanlı İnebahtı'da bir toprak kaybıyla karşılaşmadı. Ancak, Osmanlı Devleti'nin yenilebileceği anlaşıldı (Prestij kaybı). Bu savaşta tecrübeli Osmanlı denizcilerinin şehit düşmesi, ileriki dönemde Osmanlı denizciliğinin gerilemesine zemin hazırladı.

Tunus'un Fethi (1574)


İnebahtı'dan sonra, yakılan donanmanın yerine kısa bir süre içerisinde çok güçlü bir donanma inşa edildi. Başına Kaptan-ı Derya olarak Uluç Ali Paşa, "Kılıç" unvanı verilerek getirildi. Bu donanmayla Akdeniz'e açılan Kılıç Ali Paşa'nın karşısına, Haçlılar çıkamadı. Venedikliler, savaş tazminatı ödemeyi kabul etti. Kılıç Ali Paşa İspanyolların elinde bulunan Tunus'u, Osmanlı topraklarına kattı (1574). Beylerbeyliğine de Ramazan Paşa atandı. İkinci Selim, 1574'de öldü.


Diğer tarih ders notları için Tarih sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


0 comments:

Yorum Gönder