Home » » Çaka Beyliği

Çaka Beyliği

ÇAKA BEYLİĞİ 


İzmir ve çevresinde Çaka Bey tarafından kurulmuştur. Çaka Bey Selçuklu-Bizans mücadelelerinde Bizans'a esir düşmüş kabiliyeti ve çalışkanlığı sayesinde asalet ünvanı alan Çaka, İstanbul'da kaldığı süre içinde deniziliği de öğrenmişti.

Bizans'taki taht mücadelesi sırasında ayrılıp İzmir'e gelmiş, kenti Bizans'tan alarak beyliğini kurmuştur. Aynı yıllarda Efes'te Tanrıvermiş adlı bir Türk beyi de Tanrıvermişoğulları Beyliğini kurmuştur.

Urla ve Foça'yı da ele geçiren Çaka Bey, kısa zamanda oluşturduğu donanma sayesinde Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy, Rodos dahil Ege Denizi'nde birçok adaya da hakim oldu. Bizans'ın gönderdiği donanmayı da mağlup etti. Bizans İmparatorluğu'ndaki taht kavgalarından faydalanarak İstanbul'u ele geçirmeyi planlıyordu. Bu arada Trakya'da Peçenekler, Marmara yönünde de Türkiye Selçukluları Bizans'ı sıkıştırmaktaydı.

Ancak, Bizans İmparatorluğu Selçuklularla Çaka Bey'in, Kumanlarla da Peçeneklerin arasını açarak Türkü Türke kırdırma planında başarılı oldu. Çaka Bey, Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan tarafından öldürüldü (1093).

Bizans İmparatoru sevkettiği donanma sayesinde Efesi, İzmir'i ve adaları Türklerden geri aldı. Böylece 15 yıl Türk hakimiyetinde kalan Adalar (Ege) Denizi kıyıları tekrar Bizans'ın eline geçmiş oldu.



0 comments:

Yorum Gönder