Home » , , » Osman Gazi

Osman Gazi

OSMAN GAZİ (1281-1324)


Ertuğrul Gazi'nin üç oğlu vardı. Ancak aralarında en yetenekli olanı, en küçükleri Osman Bey'di. Kardeşleri bunu bildikleri için, onun aşiretin başına geçmesini kabul ettiler.
Osman Gazi kimdir
Osman Gazi
Osman Bey 1258'de doğmuştu. Aşiretin başına geçtiği zaman 23 yaşındaydı. Osman Bey Ahi reislerinden biri olan Şeyh Edebali'yle yakın ilişki kurdu. Bir süre sonra da Şeyh Edebali'nin kızıyla evlendi. Osman Bey bu surette Ahilerin gücünden yararlandığı gibi Ahilerde Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli rol oynadı. Osman Bey, Eskişehir yakınlarındaki Karacahisar'ı alarak burayı merkez yaptı. Sakarya vadisindeki Sorkun, Taraklı, Göynük taraflarına akınlarda bulundu. Yarhisar, Bilecik ile İnegöl Kalesini ele geçirdi (1299). Beyliğin merkezi Söğüt'ten Bilecik'e taşındı. Anadolu Selçuklu Sultanı Üçüncü Alaeddin Keykubat'ın İlhanlı hükümdarı tarafından tahttan indirilerek İran'a götürülmesiyle Anadolu'da iktidar boşluğu oluşmuştu. Bu boşluktan yararlanarak güçlenen Osman Bey Anadolu Selçuklu yöneticilerinden bazılarının kendi hizmetine girmesiyle birlikte 1299 yılında bağımsızlığını ilan etti. İznik'i denetim altında tutabilmek için Yenişehir fethedildi. 1302'de Bursa tekfurunun öncülüğünde Bizans'la Gemlik yakınlarında Koyunhisar Savaşı yapıldı.
Koyunhisar Savaşı, ilk Osmanlı Bizans savaşı olup Osmanlı'nın başarısıyla sonuçlandı. Bu savaştan sonra Bursa kuşatıldı ve İzmit yolu Osmanlı'ya açılmış oldu.

Osman Bey, 1320'den itibaren hastalanmış, yönetimi de oğlu Orhan'a bırakmıştır.

Anadolu'da Kurulan İlk Türk Beylikleri sayfasına da bakabilirsiniz.


0 comments:

Yorum Gönder