İklim Kuşakları

Dünyadaki İklim Kuşakları

Bu ders notunda iklim kuşakları hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.

Matematik İklim Kuşakları

Şeklinin geoit olması, Güneş etrafında dönmesi ve ekseninin yörünge düzlemine dik olması gibi nedenlerden dolayı Dünya'nın değişik yerleri farklı ölçülerde güneş enerjisi almaktadır. Bu durum matematik iklim kuşaklarının oluşmasına neden olmuştur. Güneş ışınlarının dik ve dike yakın açılarla geldiği dönenceler arası bölgeye tropikal kuşak, güneş ışınlarının orta eğiklikte geldiği dönenceler ile kutup daireleri arasındaki bölgeye orta kuşak ve güneş ışınlarının eğik geldiği kutup daireleri ile kutup noktaları arasındaki bölgeye kutup kuşağı denilmektedir.

İklim Kuşakları

Sıcaklık İklim Kuşakları

Yeryüzündeki sıcaklık kuşaklarının oluşmasında; Dünya'nın şekli, okyanus akıntıları, atmosferdeki genel hava dolaşımı, kara ve deniz dağılışı gibi faktörler etkili olmuştur. Bu faktörlerin etkisiyle yeryüzündeki sıcaklık kuşaklarının sınırları, matematik iklim kuşaklarının sınırlarından farklılık göstermektedir.

Şekil incelendiğinde ılıman kuşağın ve sıcak kuşağın GüneyYarım Küre'de daha dar, soğuk kuşağın ise daha geniş olduğu görülür. Bu durum üzerinde Güney Yarım Küre'de denizlerin geniş yer kaplaması başlıca etkendir.




0 comments:

Yorum Gönder