Home » , » Osmanlı Deniz Seferleri

Osmanlı Deniz Seferleri

Osmanlı Devleti Deniz Seferleri

 1522 Rodos'un alınması: 

Fatih zamanında kuşatılan ancak alınamayan ve Akdeniz ticaret yolları üzerin de bulunan Rodos St. Jean şövalyelerinden alınmıştır. St. Jean Şövalyeleri, Kutsal Roma-Germen İmparatoru Şarlken tarafından Malta adasına yerleştirilmiştir.

1533 Cezayir'in Osmanlı'ya Bağlanması: 

1517de Oruç'un ölümü ile Hızır Reis (Barbaros) Cezayir hükümdarlığına getirilmiştir. Barboros Hayrettin Paşa, Kanuni zamanında Osmanlı hizmetine girmiş ve Kaptan-ı Deryalığa getirilmiştir. Cezayir'de Osmanlı'ya bağlı bir beylerbeyliği olmuştur.

1538 Preveze Deniz Savaşı: 

Osmanlıların Akdedeniz’de güçlenmesi ve Barbaros'un Venedik adalarından bazılarını alarak, Korfu'yu kuşatması, Venedik ve özellikle Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu'nun çıkarlarının zedelenmesi üzerine gerçekleşmiştir.

Şarlken ve Papalık önderliğinde Venedik, İspanyol,  Ceneviz, Malta ve Portekiz gemilerinden oluşan Andrea Derya komutasındaki Haçlı donanması yenilmiştir: Venedik'in Akdeniz'deki etkinliği zayıflamış ve Akdeniz bir Türk gölü haline gelmiştir.

1551 Trablusgarp'ın Osmanlı'ya Bağlanması:
Turgut Reis tarafından ele geçirilmiş ve Turgut Reis Trablusgarp Beylerbeyliği’ne getirilmiştir. 1560'da Cerbe zaferi ile İspanyollar ağır bir yenilgiye uğratılmıştır. (Akdeniz’de kazanılan İkinci büyük başarıdır.)
1565’de Malta kuşatıldı. Fakat Turgut Reis'in ölümü nedeniyle sonuç alınamadı.
>>Hint Deniz Seferleri
Hint Deniz Seferleri'ne yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.



0 comments:

Yorum Gönder