Home » , » Osmanlı Devletinin Kuruluşu Sırasında Balkanların Durumu

Osmanlı Devletinin Kuruluşu Sırasında Balkanların Durumu

KURULUŞ SIRASINDA BALKANLAR


Osmanlı Devletinin Kuruluşu Sırasında Balkanların Durumu

Bizans Kocaeli Yarımadası ve Güney Marmara’daki bazı kaleler dışında Anadolu’daki tüm topraklarını kaybetmişti. Balkanlarda ise, Trakya, Yunanistan, Makedonya ve bazı Ege adalarını elinde bulunduruyordu. Kent ve kasabalar, ‘Tekfur” denilen derebeylerinin eline geçmişti. 

İmparatorluk makamında süreklilik görülmüyor, isyanlar, din ve mezhep kavgaları birbirini izliyordu. Dini ve siyasi birlik yoktu. Bizans’ın, dışında Balkanlar’da en büyük güç Sırplar ve Bulgarlar idi. Hatta Bizans’ın bu iki devletten biri tarafından yıkılacağı düşünülüyordu. Tüm Balkanlar’da baskı yönetimi vardı. Bu nedenle de halk yönetiminden memnun değildi. Bu durum Osmanlıların Balkanlar’da ilerleyişini kolaylaştıran nedenlerden biri olmuştur.

Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada yüzölçüm olarak çok küçük olduğu için devrin tarihçileri Osmanlılar hakkında fazla belge yazmadılar. Bir kısım belgelerin de Timur’un Anadolu seferi sırasında tahrip olması sonucu Osmanlıların ilk yılları hakkındaki bilgilerimiz sınırlı kalmıştır.



0 comments:

Yorum Gönder