Home » , , » Folik Asit Özellikleri

Folik Asit Özellikleri

Folik Asit Özellikleri Nelerdir?


Folik asit, insan beslenmesinde esas olan B vitaminidir. Folik asit, vücuttaki birçok fonksiyonda, diğer biyolojik reaksiyonlarda rol oynadığı gibi DNA'nın onarımı ve onarımı için de önemlidir. Yeni hücrelerin yapılması ve özellikle sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretilmesinde özellikle önemlidir.

Folik asit insan sağlığı için çok önemlidir, başta kahvaltılık gevrek olmak üzere birçok türde gıdaya dahil edilir. Diğer gıdalara bir vitamin eklemek için işlem takviye denir. Böylece, vitamin eklenmiş bir tahıl takviye denir.

Folik asit, yaprak anlamına gelen latin bir kelimeden (folium) isimlendirilir. Bu, yapraklı sebzelerin folik asit açısından çok zengin olmasından kaynaklanmaktadır.

Folik asit eksikliği birçok farklı şeyin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlar halsizlik, nefes darlığı, sinir hasarı, zihinsel karışıklık, unutkanlık, depresyon, boğaz veya şişmiş dil, baş ağrısı, çarpıntı, sinirlilik ve ağız ve midede küçük yaralar olabilir.

Folik asit eksikliği de vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin miktarında azalmaya neden olabilir. Bu duruma anemi denir.

Hamile olan bir annede düşük seviyelerde folik asit gelişmekte olan bebekle birkaç farklı soruna neden olabilir.

Ispanak, kuşkonmaz, şalgam yeşillikleri, marul, bazı Asya sebzeleri folik asitin doğal kaynaklarıdır, fakat diğerleri vardır - baklagiller (bakla, bezelye, mercimek), yumurta sarısı, fırıncı mayası, ayçiçeği çekirdeği, karaciğer, böbrekler ve güçlendirilmiş tahıllar (makarna, tahıl, ekmek).

Bazı yiyeceklerin daha ılımlı miktarda folik asitleri vardır. Portakal, ananas, kavun, ballı, greyfurt, muz, ahududu, çilek gibi meyvelerin hepsi orta miktardadır. Bazı sebzeler de daha ılımlı miktarlara sahiptir: pancar, mısır, domates suyu, brokoli, Brüksel lahanası, romaine marul ve Çin lahanası.




0 comments:

Yorum Gönder