Home » , » Anemometre Nedir?

Anemometre Nedir?

Anemometre Nedir? Ne İçin Kullanılır?


Anemometre Nedir?

Anemometre rüzgarın hızını ölçmek için kullanılan bir hava aracıdır. Hava istasyonlarında yaygın olarak kullanılır.

İlk ham anemometreler, yüzlerce yıl önce rüzgar hızını kabaca ölçmek için kullanıldı, ancak bugün anemometreler, çeşitli şekillerde veri sağlayabilen son derece hassas rüzgar hızı monitörleridir. Birkaç farklı anemometre tipi vardır ve her biri biraz farklı şekilde işlev görür. Bireysel anemometre, rüzgar hızını ölçmek için nasıl çalışır ve bazen yön, ne tür olduğuna dayanır.

Birçok kişi hem profesyonel hem de hobi kullanımları için anemometreler kullanır. İşte bir kişinin neden anemometreye ihtiyacı olabileceğine dair bazı örnekler.

Anemometre Kullanım Alanları

  • Yelken sırasında rüzgar hızını ölçmek isteyen yelkenli veya yelkenli ve yelken yönünü belirten biri anemometre kullanır.
  • Rüzgar şartlarını izlemek isteyen bir rüzgar sörfçüsü anemometre kullanır.
  • Hava meraklıları anemometre kullanabilir.
  • Klima, ısıtma veya havalandırma ünitesi veya ev müfettişleri ve tesis yöneticilerinde hava akışını ölçmek için anemometre kullanabilir.
  • Kendi kişisel hava istasyonlarını kurmak isteyen güvenilir veya doğru hava verilerine sahip olmayan kırsal alanlarda yaşayan insanlar kullanabilir.
  • Uçmak için güvenli olup olmadığını görmek için hava koşullarını kontrol etmek isteyen dronlar veya RC uçakları uçuran insanlar kullanabilir.
  • Çevre koşullarını ölçen bilim adamları anemometre kullanır.
  • Avcılar, hedef atıcılar ve okçular zemin koşullarını veya rüzgar yönünü ve hızını kontrol etmek için anemometre kullanır.
  • Başlamadan önce koşulları kontrol etmek isteyen uçurtma el ilanları veya yamaç paraşütleri kullanır.
  • Rüzgar koşullarına dikkat etmek ve çeşitli egzotik hayvanların rüzgârı boyunca kalmak isteyen safari rehberleri anemometre kullanır.

Anemometre Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Anemometre Nedir?


Anemometre Özellikleri

Anemometreler, dışarıdaki açık havada olduğu gibi korunmayan bir ortamda rüzgar hızını belirlemek için kullanılabilir. Ayrıca, içerilen bir ortamda hava akımının rüzgar hızını ölçmek için de kullanılabilirler.

En yaygın anemometreler, vane anemometreler, fincan anemometreler, termal anemometreler ve hız sıcaklık profilleme özelliğine sahip termal anemometrelerdir.

Anemometreler, hava durumu raporlaması ve tahmini, hava hareketi çalışması, hava durumu modelleri, uçuş ve mühendislik dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı önemlidir.

Lazer anemometreler, araç ve uçakların yanı sıra uzay aracı için hava hızı akışını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Bu ölçümler bu araçların aerodinamik tasarımını arttırmaya yardımcı olabilir, çünkü bu ölçümler tasarımda kullanılır.

Kanatlı anemometreler bir pervane veya fırıldak gibi görünürler ve ekseni dikey olan çanak anemometresinin aksine eksenleri yataydır.

Sıcak telli bir anemometre sıcak tel kullanır ve hava akımı telden geçerken ve soğudukça rüzgar ölçümleri alınır.

Ultrasonik anemometre, ultrasonik ses dalgalarına dayanarak rüzgar hızını ölçerek rüzgâr hızını ölçer.
Bir akustik rezonans anemometre, sonik anemometrenin daha modern bir versiyonudur. Savvas Kapartis tarafından 2000 yılında icat edilmiştir. Bu anemometre, hava hızını belirlemek için akustik dalgaları rezonansa dayanır.

Bir plaka anemometresi, askıya alındığı yerden rüzgar tarafından saptırılan düz bir plaka kullanır.

Rüzgar verilerinin güvenlik için hayati öneme sahip olduğu havaalanlarında anemometreler son derece önemlidir. Bu rüzgar bilgisi, uçuş profesyonellerinin yağmur ve buzlanmanın donma ihtimalinin büyük olasılıkla bir tehlike oluşturduğunu bilmelerini sağlar.

Anemometre yerleştirme yüksekliği, rüzgar hızı ölçümünün doğruluğu ve ayrıca ağaçlar, binalar ve kanyonlar gibi engeller açısından önemlidir.



0 comments:

Yorum Gönder