Home » » Kimlik Ayırt Edici Özellik Nedir?

Kimlik Ayırt Edici Özellik Nedir?

Kimlik Ayırt Edici Özellik Nedir?


Maddeleri birbirinden ayırt etmek için kullanılan fiziksel ya da kimyasal özelliklere kimlik (ayırt edici) özellik denir. Kimlik (ayırt edici) özellikler maddenin miktarına bağlı değildir. Örneğin kütle veya hacim madde miktarına bağlı olduğu için kimlik (ayırt edici) özellik değildir.

İki maddeden birinin yanıp diğerinin yanmaması, ya da iki maddeden birinin asitle tepkime vermesi diğerinin vermemesi kimyasal kimlik (ayırt edici) özelliktir.

Genleşme: Isınan maddenin hacmi artar. Buna genleşme denir. Maddenin sıcaklığı 1°C artırıldığında hacmindeki oransal artışa genleşme katsayısı denir. Genleşme katsayısı katı ve sıvılarda farklı olmasına rağmen, gazlar için aynıdır. Bu nedenle genleşme katsayısı gazlar için kimlik (ayırt edici) özellik değildir.


Özkütle: Belirli koşullarda bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. Katı, sıvı ve gaz maddelerin kendine özgü özkütlesi vardır. Özkütle katı, sıvı ve gaz maddeler için kimlik (ayırt edici) özelliktir. Maddenin bulunduğu koşullar (sıcaklık, basınç) değişirse özkütlesi değişir.


0 comments:

Yorum Gönder