Muson Rüzgarları

Mevsimlik (Muson) Rüzgarlar


Aşağıda muson rüzgarları hakkında bilgi verilmiştir.

Devirli rüzgarlardan mevsimlik basınç farkları sonucunda yön değiştirerek esenlere muson rüzgarları denir. Asya Kıtası ile güneyindeki Hint Okyanusu arasındaki mevsimlik sıcaklık farkları, büyük basınç farklarına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak musonlar, altı aylık sürelerle birbirlerine ters yönde esmektedir.

Yaz Musonları

Yazın, çok ısınan geniş karalarda (Asya) alçak basınç, fazla ısınmadığı için okyanuslarda (Hint Okyanusu) yüksek basınç oluşur. Böylece, okyanustan, karalara doğru sıcak ve nemli büyük çaplı rüzgarlar eser. Bunlara yaz musonları denir. Güney Asya'ya bol yağış bırakırlar.

Kış Musonları

Kışın, çok soğuyan geniş karalarda (Asya) yüksek basınç, ılık kaldığı için okyanuslarda alçak basınç alanları oluşur. Böylece bu büyük rüzgarlar altı ay boyunca karadan, okyanusa doğru eser. Bu rüzgarlara kış musonları denir. Karadan estikleri için yağış getirmezler.

Muson Rüzgarları Hakkında Bilgi
Muson Rüzgarları

Muson Rüzgarlarının Genel Özellikleri

  • Eksen eğikliğinin oluşturduğu mevsimlik sıcaklık farklarının sonucunda oluşurlar.
  • Altı aylık dönemlerle birbirlerine zıt yönde eserler.
  • Kuzeyinde geniş bir karanın bulunması, güneyinde Hint Okyanusu gibi büyük bir denizin yer alması gibi nedenlerden dolayı en tipik görüldüğü yer Hindistan'dır.
Bir önceki dersimiz olan Sürekli Rüzgarlar konusuna da bakmanızı öneririz.



5 comments: