Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji

Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Ders Notları


Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji, genetik mühendislkiği ve biyoteknoloji hakkında bilgi.

DNA'nın yapısı ve taşıdığı genetik kod çözüldüğünde, birçok derin biyolojik sırrın DNA'nın baz diziliminde saklı olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine bilim adamları hücrelere yeni kimyasal maddeler ürettirebilme, yararlı işler yaptırabilme üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdı. Biyolojik yapının ve işleyişinin sanayide kullanılmasını amaçlayan çalışmalar, biyoteknoloji bilimini ortaya çıkarmıştır.

Gen mühendisliği ve biyoteknolojik çalışmalarla ilgili bazı örnekler şunlardır:

  • DNA'daki baz sırasının bilinmesiyle ve insanda çeşitli kalıtsal hastalıklara neden olan bir takım genlerin DNA molekülünden çıkarılmasıyla, yeni neslin daha sağlıklı olarak yaşaması sağlanacaktır. Bu sayede, doğum öncesi ya da sonrası zararlı olabilecek genler zarasız hale getirilecektir.
  • İnsandan sağlanan insülin geni, bir bakteriye aktarılır. Bakteri bir taraftan insülin üretirken, diğer taraftan da bölünerek sayısı artar. Bakterilerin ürettiği fakat kendilerinin kullanamadığı bu madde, daha sonra bakterilerden ayrıştırılarak kullanıma hazır hale getirilir.


Genetik mühendisliğiyle elde edilen insülin, kimyasal olarak insan insülininin aynısı olup, daha ucuz ve çok miktarda üretilmektedir.


DNA parmak izi, günümüzde suçluların tespitinde kullanılan yaygın bir yöntemdir. Olay yerinde suçludan kalan kan, sindirim artığı, tükrük veya DNA içeren herhangi bir doku, kıl parçaları gerçek suçlunun bulunmasına yardımcı olur. Ayrıca bir çocuğun kime ait olduğunun tespitinde de DNA parmak izinden faydalanılır.

Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji ders notları
Genetik Mühendisliği

Araştırmacılar; kirletici metalleri ve civa, bakır, uranyum ve kobalt gibi maddeleri bağlamak için genetik olarak düzenlenmiş mantarları, bakterileri ve suyosunlarını biyolojik temizleme sistemi olarak kullanmaktadır. Biyoteknolojik çalışmalar insanların yararına kullanılmaz ve kontrolsüz yapılır ise çok kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin savaşçı, kural tanımaz, saldırgan kötü niyetli insanlar, dev fareler, zararlı böcekler, özellikle genleri oynanmış mikroorganizmalar (bakteri, virüs gibi) insanlık için çok tehlikeli olabilir. Dolayısıyla biyoteknolojik çalışmalar, dikkatle ele alınmalı ve kontrollü yapılmalıdır.
Günümüzde başta bakteriler olmak üzere bazı canlılar biyolojik silah olarak üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Biyoteknolojide çalışmanın en büyük sıkıntı ve zorluğu çok hassas ve pahalı aletlere ihtiyaç duyulmasıdır. Bu nedenle ekonomik durumu iyi olmayan ülkeler bu tip araştırmaları gerçekleştirememekte, kabiliyetli bilim adamlarını da zengin ve gelişmiş ülkelere kaçırmaktadırlar. Daha sonra geliştirilen ilaç vs. gibi ürünleri ise maliyetinin çok üzerinde almak zorunda kalmaktadırlar.



0 comments:

Yorum Gönder