Home » , » Atmosferin Özellikleri

Atmosferin Özellikleri

Atmosferin Özellikleri Ders Notları


Atmosferin özellikleri, atmosferin özellikleri hakkında bilgiler, atmosferin özellikleri nelerdir?

Yer kürenin çevresinde bir gaz örtüsü vardır. Bu gaz örtüsü yeryuvarlağını bir küre halinde sermiştir. Alt katlarda Taşküre (litosfer) ile su küreye (hidrosfer) dokunan yeryüzü hayatın gelişmesine imkan sağlar. Onun için buraya nefes alınan küre anlamında atmosfer denilmiştir.


Atmosferin Özellikleri

Güneşten gelen enerjinin hızla uzaya dönmesini önleyen bir örtü görevi yapar. İçinde bulunan su buharı yerden sıcaklık kaybını engeller.

Güneş ışınlarını yansıtıp dağıtarak gölge yerlerin de aydınlık ve sıcak olmasını sağlar. Örneğin Güneşin doğmadan onceki zamanda yaşanan alacakaranlık veya gölgelerin tam karanlık olmaması bununla ilgilidir.

Atmosferin Güneş ışınlarını yansıtıp, dağıtma özelliği olmasaydı Ayda olduğu gibi Güneş ışınlarını alan yerler tam aydınlık ve sıcak, ışınları almayan yerlerde tam karanlık ve soğuk olurdu.

Ortaya çıkan hava akımları Güneş alan yerlerin çok sıcak, almayan yerlerin çok soğuk olmasını engelleyen düzenleyici bir etki gösterir.

Güneş'ten gelen zararlı ışınların tamamının yeryüzüne ulaşmasını engeller. Ozon katmanı sayesinde bu etki ortaya çıkmaktadır.

Uzaydan gelen meteorların doğrudan yeryüzüne ulaşmasını engeller.

İçinde bulunan gazlar sayesinde (oksijen ve azot gibi) canlı yaşamı için uygun ortam oluşturur.

Atmosferin özellikleri nelerdir
Atmosferin Özellikleri


Atmosferin olmaması durumunda;


  • Ultraviyole ışınlarının etkisi çok fazla olurdu.
  • Meteorlar yeryüzüne zarar verirlerdi.
  • Sıcaklık farkı artardı.
Yerin yapısı ve oluşum süreci  konusuna da göz atmanızı öneririz.




0 comments:

Yorum Gönder