Home » , , » Eleştiri Nedir

Eleştiri Nedir

Eleştiri Nedir, Eleştiri Hakkında Bilgi

Eleştiri Nedir


Eleştiri "Eleştiri" hüküm verme sanatıdır. 

Bir eserin içeriğini, üslubunu anlatan; değerli ve değersiz yanlarını ortaya koyan yazıdır. Eleştiri yazılarında, değerlendirilen eserin, ulusun sanat ve düşünce gelişimindeki yeri ortaya konur. 

Eleştirinin esere yönelik olması gerekir. Eleştirmen, değerlendirdiği eserin önce başarılı yanlarını daha sonra, varsa, eksiklerini ortaya koyar.

Eleştiri nesnel eleştiri ve izlenimi eleştiri olarak ikiye ayrılmıştır. "Nesnel eleştiri"de eleştirmen eserle ilgili değerlendirmelerine kesinlikle duygularını karıştırmaz. Yapıtın birtakım ölçüt ve kurallara uygun olup olmadığını, tarafsız biçimde ortaya koyar. 

''İzlenimci eleştiri"de ise eleştirmen değerlendirdiği yapıtın kendi duygularına, zevklerine, beğenisine uygunluğuna bakar. Açıkça "beğendim" ya da "beğenmedim" biçiminde yargısını ortaya koyar. 

Türk edebiyatında eleştiri Tanzimat edebiyatıyla başlamıştır. Namık Kemal, Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci bu dönemde eleştiri türünde yazıları olan isimlerdir. Cumhuriyet döneminde Nurullah Ataç, Tahir Alangu, Asım Bezirci, Fethi Naci eleştirmen olarak tanınmış isimlerdir.

Bir önceki ders notumuz da Deneme hakkında bilgi verilmektedir.


0 comments:

Yorum Gönder