Home » , , » Bizans İmparatorluğu Hakkında Bilgi

Bizans İmparatorluğu Hakkında Bilgi

Bizans İmparatorluğu Ders Notları

Bizans İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu Hakkında Bilgi, Bizans İmparatorluğu Ders Notları.

Bizans İmparatorluğu

Merkezi İstanbul olan Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu bin yıldan fazla sürdü. Bu süre içinde 12 sülale işbaşına geldi. Bizans en güçlü dönemini Jüstinyen zamanında yaşadı (527-565) Ancak, bu parlak dönem 11. yy sonlarına kadar sürdü Bizanslılar bu yüzyıla kadar doğuda Sasaniler, güneyde Müslümanlarla mücadele etmek zorunda kaldılar. Balkanlardan da Türkler'in (Avar ve Bulgar) baskısı altında kaldılar.

Bizans imaratorluğu kısa bilgi
Bizans İmparatorluğu Parası

Selçukluların 11. yy'dan itibaren Anadolu'ya yaptığı akınlar Bizans'ı oldukça yıprattı. Selçuklular 1071 Malazgirt Savaşı'nı kazanarak Anadolu'nun büyük bölümüne hakim oldular. Süleyman Şah 1075'te İznik ve civarını alarak Türkiye Selçuklu Devleti'ni kurdu. Bizans Haçlı Seferlerine rağmen bir daha toparlanamadı. 1453'te Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Istanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'na son verdi.

İstanbul, Bizans döneminde dünyanın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri haline gelmiş, saraylar, kiliseler, hipodrumlar, sarnıçlar ile süslenmiştir. Bu eserlerin en önemlisi Ayasofya'dır. Anadolu'da Bizans'tan kalan başlıca eserler, Aya İrini, Hora Kiliseleri, Yerebatan ve Bin bir direk Sarnıcı, İstanbul Surları ve su kemerleridir.


2 comments: