Fiziki Coğrafya

Fiziki Coğrafya


Fiziki coğrafya yeryüzünde görülen iklim, doğal bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, toprak oluşumu gibi doğa olaylarının oluşum nedenlerini ve insanla olan karşılıklı ilişkilerini inceler. Fiziki coğrafya bölümlere ayrılır. Fiziki coğrafya konusunun 4 adet alt dalı vardır.

Fiziki Coğrafyanın Alt Dalları


a) Jeomorfoloji (Yer Şekilleri Bilimi)

Taş kabuğu meydana getiren yer kabuğu ve yeryüzü şekillerinin oluşmasında etkili faktörleri inceler. Bu faktörler iç ve dış kuvvetler olarak ele alınır. İç kuvvetler orojenez(dağ oluşumu), epirojenez(kıta oluşumu), depremler ve volkanizmadır. Dış kuvvetler de kaynağını Güneş ve Ay'dan alan kuvvetlerdir. Dış kuvvetlere rüzgarlar, buzullar, dalgalar örnek verilebilir. Jeomorfoloji bilimi jeoloji, jeofizik, pedoloji ve litoloji gibi bilimlerden yararlanır.

Jeomorfoloji


b) Hidrografya ( Su Bilimi)


Su küreyi meydana getiren okyanus, deniz, göl, akarsu ve yer altı sularının dolaşımını ve dağılışını inceler. Araştırma yapılırken hidroloji, potomoloji (akarsu bilimi), limnoloji (göl bilimi) ve oseonografya (okyanus bilimi) gibi bilimlerden yararlanılır.

Hidrografya



c) Klimatoloji (İklim Bilimi)


İklim olaylarını inceleyen bilim dalıdır. İklim olaylarını incelerken meteorolojiden yararlanılır. Klimatoloji çalışmalarını hava küre üzerinde yoğunlaştırmıştır.

Klimatoloji



d) Biyocoğrafya (Canlılar Bilimi)

Canlıların yeryüzüne dağılışını ve bu dağılışa etki eden faktörleri inceler. Canlıları genel olarak inceleyen bilim dalı biyolojidir.

Biyocoğrafya







Bir önceki ders notumuz olan çizgi ölçek ve kesir ölçek konularına da göz atmanızı öneririz.





0 comments:

Yorum Gönder