Home » , , » Bitkilerin Salgı Yapan Yapıları

Bitkilerin Salgı Yapan Yapıları

Bitkilerin salgı yapan yapıları ders notları
Bitkilerin salgılar
Salgı doku da denilebilen bu yapıların hüreleri canlı, bol sitoplazmalı, büyük çekirdekli, küçük kofullu golgi organelleri bakımından zengindir. Bu hücreler, bitki için özel hücrelere sahip salgı maddelerini meydana getirirler. Salgı yapan hücreler tek tek veya gruplar halinde bitkinin çeşitli bölgelerinde bulunabilir. Salgı maddeleri bitkinin metabolizmasında kullanılmaz.

Salgı yapıları, oluşturduğu özel salgılarını hücreler arası boşluğa veya bitkinin dışına salgılar. Salgı maddeleri hücre içinde depo ediliyorsa buna hücre içi salgılar denir. Bu tip salgılar, ancak hücrenin parçalanması halinde dışarı atılabilir. Örneğini portakalın kabuğunda bulunan eterik yağlar, kabuk sıkıştırılırsa basıncın etkisiyle hücreler patlar ve salgı dışarı çıkar. Defnede tek hücreli, sütleğende ise birkaç hücrenin dallanarak boru şeklini aldığı iç salgıları meydana gelir.

salgı maddeleri hücre çeperinden dışarı atılırsa bu tip salgılara hücre dışı salgılar denir. Hücreden dışarı atılan salgı maddeleri cep veya kanal şeklinde boşluklarda toplanır. Böcekçil bitkilerdeki sindirim enzimleri, reçine ve bal özü gibi maddeler hücre dışı salgılardır.


Bitkilerde Salgıların Görevleri


  • Çiçekli bitkilerde taç yapraklar tozlaşmaya yardımcı olmak için böcekleri çeken bal özü ve kokulu maddeler salgılar.
  • Isırgan otunda olduğu gibi korunmak için yakıcı maddeler salgılar.
  • Çam gibi iğne yapraklı bitkilerde, çürümeyi engelleyen ve zararlı hayvanlardan koruyan  reçine ve tenen gibi maddeler vardır.
  • Böcekçil bitkilerde yakalanan böcekleri sindiren sindirim enzimleri salgılar.



Bir önceki ders notumuz olan Biyoteknolojinin Tarım Alanlarındaki Kullanımı ders notuna da göz atmanızı öneririz.





0 comments:

Yorum Gönder