Dünyanın Günlük Hareketi

Dünya'nın Günlük Hareketleri


Dünyanın günlük hareketi, dünyanın günlük hareketleri ve sonuçları.

Dünya, yerin iç merkezinden geçerek iki kutup noktasını birleştirdiği varsayılan ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döner ve bir tam dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşünü tamamlaması için geçen bu süreye gün adı verilir.

Dünya'nın kendi ekseni çevresindeki hızı (çizgisel hız) Ekvator'da yaklaşık olarak saatte 1670 km'dir. 

Bu hız Dünya'nın şekli nedeniyle kutuplara doğru azalır ve kutup noktalarında teorik olarak 0 km/sa olur.

Birim zamanda taranan açıya açısal hız denir. Açısal hız, her enlemde aynıdır. 24 saatte 360° (veya 1 saatte 15°) lik açı taranır.

Dünyanın Günlük Hareketi ve Sonuçları
Dünyanın Günlük Hareketi

Günlük hareket sırasında gerçekleşen durumlar aşağıda belirtilmiştir:

Dünya'nın küresel şeklinden dolayı Güneş'e bakan yüzü aydınlık, diğer yüzü karanlıkta kalır. Dünya'nın dönmesiyle aydınlıkta ve karanlıkta kalan yerler gün boyunca yer değiştirir. Böylece gece ve gündüz birbirini izler.

Dünya'nın batıdan doğuya doğru dönmesi, Güneş'in doğudan doğup batıdan batmasına neden olur. Aynı nedenle doğuda Güneş daha erken doğup daha erken batarken, batıda daha geç doğup daha geç batar.

Dünya kendi ekseni çevresinde dönerken Güneş'in ufuk üzerindeki yükseltisi değişir. Bu durum Güneş yer değiştiriyormuş gibi algılanır. Oysa bunun nedeni Dünya'nın kendi ekseni çevresinde dönmesidir.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş'in doğusundan batısına kadar geçen süreye gündüz denir. Bu süre aydınlanma süresi olarak da adlandırılabilir.

Güneş'in doğuşu sırasında oluşan alacakaranlık vaktine tan veya şafak vakti denir. Tan yeri ağardıkdan sonra Güneş doğar ve sabah vakti yaşanır. Sabahlan öğleye kadar Güneş ufuk üzerinde yükselir.

Sabahla öğle arasında Güneş'in yükseldiği vakte kuşluk vakti denir.

Gün içerisinde Güneşin ufuk düzlemi üzerinde yükselebileceği en üst noktaya başucu veya zenit denir. Güneş zenite ulaştığı anda günün tam ortasıdır ve yerel saat 12.00 olur. Bu vakit öğle vaktidir. Öğle vaktinin yaşandığı bir merkez o anda Güneşin tam karşısına geçmiştir.


Güneş zenite ulaştığı anda, güneş ışınları gün içerisinde gelebileceği en büyük açıyla düşer ve gün içinde en kısa gölge boyları oluşur.


Bir önceki ders notumuz olan Dünyanın Şekli sayfasına da göz atmanızı öneririz.


0 comments:

Yorum Gönder