Home » , » Heyelan Nasıl Oluşur?

Heyelan Nasıl Oluşur?


Heyelan Nasıl Oluşur? Heyelan Oluşmasının Nedenleri


Büyük bir kaya kütlesinin, toprağın veya çamurun aşağı doğru hareketine heyelan denir. Dağlık bölgeler gibi dik yamaçlı alanlar, heyelan tehlikelerine karşı oldukça hassastır.

Heyelan Oluşmasının Nedenleri

Bir heyelanın oluşmasının ana nedeni, eğimli bir araziyi oluşturan zayıflatılmış malzemeler üzerinde etkili olan yer çekiminin etkisidir. Bazı heyelanlar zaman içinde yavaşça meydana, en yıkıcı olanlar yoğun yağışlar veya deprem gibi tetikleyici bir olaydan sonra aniden meydana gelir.

Heyelan Nedir?
Heyelan Nasıl Oluşur?

Yağmur yağışından sonra biriken su, toprak kaymalarını tetikleyebilir çünkü ağırdır ve toprağa fazladan ağırlık katmaktadır. Toprak üzerindeki ekstra ağırlık, toprak, kaya gibi malzemelerinin yer çekimi kuvvetlerine yenik düşmesini daha olası kılar. Aşırı su, toprak kaymaları için en yaygın tetikleyicilerinden biri olarak düşünülmektedir.

Eğim materyallerini zayıflatan diğer faktörler de toprak kaymalarının oluşmasına katkıda bulunur. Bu faktörler, jeolojik ayrışma ve erozyon gibi doğal olayları ve ormansızlaşma ve yeraltı sularının akışında meydana gelen değişiklikler gibi insani faaliyetleri içermektedir. Bölgede bulunan ağaçların kesilmesi, ağaç kesildikten sonra bitki örtüsünün kaldırılması, toprak kayması riskinin artmasına neden olur.

Heyelanlar kaymakta olan malzemenin türüne ve bu malzemenin aşağıya doğru nasıl hareket ettiğine göre sınıflandırılır. Örneğin, kaya düşmeleri, çamur kaymaları ve enkaz akıntıları vardır. Bütün bu terimler bir tür heyelan temsil eder.

Bazen, bir heyelan ile domino etkisi olabilir, çünkü eğer eğimin küçük bir parçası koparsa, domino etkisi yaratır ve toplam tahribata neden olabilir.





0 comments:

Yorum Gönder