Home » , , » Türkiye'de Kıyı Şekilleri

Türkiye'de Kıyı Şekilleri

Türkiye'de Kıyı Şekilleri Nelerdir?



Türkiye'de Kıyı Şekilleri, Türkiye'de Kıyı Şekilleri ve Bulunduğu Yerler.

Türkiye'nin kıyı uzunluğu fazladır. Dalgalar ve akıntılar kıyıların şekillenmesinde etkili olmuştur. Türkiye kıyılarında gelgit ve akıntıların etkisi ile oluşmuş yer şekli yoktur.

Aşınım Şekilleri

Dağların kıyıya paralel uzandığı kıyı derinliği fazla olan Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında dalganın kıyıyı alttan oyması sonucu oluşan dik kıyılardır. Yalıyar da denir.

Özellikle Doğu ve Batı Karadeniz ile Antalya Bölümü’nde yaygın olarak bulunur.

Alçak kıyılarda dalgaların biriktirmesi sonucu oluşan bir ucu kıyıya bağlı ince kumsal alana kıyı oku, bu kıyı oklarının daha belirgin hale gelmesiyle geniş birikim alanlarına kıyı kordonu denir. Kıyı kordonları eğer karaya yakın olan bir adayı karaya bağlarsa bu bağlantıyı sağlayan setlere Tombolo (Bağlama seti) denir. Bu tombolonun en iyi örneği Kapıdağı Yarımadası ve Sinop Yarımadası'dır. Ayrıca dağların bir koyun ağzını kapatmasıyla oluşan lagünlerde Türkiye'de önemli turizm değeri taşır.

Türkiye'de Kıyı Şekilleri Nelerdir?
Türkiye'de Kıyı Şekilleri - Tombolo
Türkiye kıyılarında özellikle de delta ovalarında kıyı set gölleri (lagün) yaygındır.

Akdeniz ve Karadeniz'de boyuna, Ege'de enine kıyılar yaygındır. Aynı zamanda İstanbul ve Çanakkale boğazlar ria, Antalya-Kaş kıyıları ise dalmaçya kıyı tipine örnektir


0 comments:

Yorum Gönder