Home » , , , » Fırtına Nedir?

Fırtına Nedir?

Fırtına


Fırtına Nedir? Fırtına Hakkında Bilgi

Belirli bir hıza ulaşan kuvvetli rüzgarlarla birlikte şiddetli yağışlar, gök gürültüsü, şimşek, yıldırım gibi hava olaylarının görüldüğü hava sistemlerine fırtına adı verilir. Halk arasında genelde hızlı esen rüzgârlara fırtına adı verilir.

Tayfun, kasırga gibi atmosfer olayları da dünya üzerinde sıkça karşılaşılan afetlerdendir. Bu olaylar sırasında oluşan rüzgârlar kimi zaman evleri, binaları, barakaları, ağaçları, elektrik direklerini ve insanları fırlatıp savuracak kadar güçlüdür.

özellikle güçlü tayfunlar, denizi de çalkalayarak dev dalgaların oluşmasına ve denizin aniden kabarmasına neden olurlar Fırtına dalgası olarak isimlendirilen bu olayda, dalgalar çok güçlü bir etkiyle kıyıdan karaya vurur. Bu olay, kimi zaman o bölgedeki karanın tamamen sular altında kalmasıyla sonuçlanabilir. Ayrıca tayfunla gelen yağmur, özellikle nehir alanlarında ciddi sellere yol açar.

Fırtına Hakkında Bilgi
Fırtına Nedir?

Türkiye'yi de etkileyen, orta kuşağın cephesel fırtınaları çok şiddetli rüzgarlara ve kuvvetli yağışlara bağlı olarak oluşan deniz kabarması, sel, çığ. tipi ve heyelan gibi olayların sonucunda büyük can ve mal kaybının yaşandığı afetler meydana gelmektedir.

Yerel özelliklere bağlı olarak çok çabuk gelişen fırtına sistemleri ani olarak başlayan ve kısa sürede bol miktarda su bırakan yağışlarla sel ve taşkınlar ile yıldırım ve şiddetli rüzgâr ile mal ve can kaybına neden olur.



0 comments:

Yorum Gönder