Home » , , » Hücre Zarının Görevleri

Hücre Zarının Görevleri

Hücre Zarının Görevleri Nelerdir?


Hücre Zarının Görevleri Hakkında bilgi

Hücre Zarı Hücreyi dış ortamdan ayıran, ince, saydam, esnek, canlı, seçici geçirgen özelliğe sahip bir zardır. Yapısında protein, yağ (lipid) ve az miktarda karbonhidrat bulunur. Karbonhidratlar; proteinlerle birleşerek glikoproteinler, yağlarla birleşerek glikolipidler halinde zar yapısına katılır. Bu moleküllerin zardaki sayısı ve dağılımı, hücre zarının özgün yapısını oluşturur. Glikoproteinler, hücrelerin birbirini tanımasını, hücreye alınacak maddenin seçimini, bazı hormonlara cevap verilmesini sağlarlar. Kısaca antijen özelliği verir ve  reseptör görevi yaparlar. Yukarıda bahsedilen moleküllerin, hücre zarındaki dizilimini S. J. Singer ve G. Nicholson tarafından geliştirilen akıcı mozayik zar modeli en iyi şekilde açıklar.

Bu modele göre; zarın yapısında, hareketli iki sıra lipit tabakası (çoğunlukla fosfolipitler) ve bu tabakaya gömülmüş protein molekülleri bulunmaktadır. Lipit tabakası akışkan yapılı olduğu için, içindeki protein moleküllerinin yeri sabit değil, değişkendir. Bundan dolayı hücre zarındaki porların sayısı ve yeri de değişkendir.

Hücre Zarının Görevleri
Hücre Zarı

Hücre Zarının Görevleri


  • Hücreyi dış ortamdan ayırır ve korur.
  • Uyarı iletilmesinde rol oynar.
  • Glikoprotein ve glikolipit molekülleriyle, hücrelerin birbirini tanımasını ve değişik kimyasal maddelere cevap vermesini sağlar.
  • Sitoplazmanın dağılmasını engeller.
  • Hücre ve çevresi arasında madde alışverişini sağlar. Hücre zarı se-çici-geçirgen bir zardır. Yani madde giriş-çıkışı kontrollü gerçekleşir.


Hücre zarından;

Küçük moleküller; (O2, glikoz, CO2, aminoasit vs..)
Nötr moleküller, iyonlardan;
Negatif iyonlar (-), pozitif iyonlardan (+);
Yağı çözen moleküller (alkol, eter, kloroform); 
Yağda çözünen moleküller (A, D, E, K vitaminleri) kolay geçer.

Not:

Nişasta, glikojen, protein gibi büyük moleküller hücre zarından geçemezler. 



0 comments:

Yorum Gönder