Savan Biyomu

Savan Biyomu Nedir?


Savan Biyomu Özellikleri, Savan İklimi Hayvanları

İklim; Yazları sıcak ve yağışlı, kışları kurak geçen, dönenceler arasında görülen bir iklim tipidir Savan ekosistemi, ekvatoral ve çöl ekosistemi arasında kalması nedeniyle bu iki ekosistemden de etkilenmiştir.

Bitki örtüsü; yaz yağışlarıyla yeşeren, uzun boylu ot topluluğundan oluşansavan blyomu'dur. Ayrıca  savanlar arasında, çalılar ve yer yer baobab gibi ağaç türleri de yer alır.

Savan Biyomu Nedir?
Savan Biyomu

Hayvanlar; Zebra, zürafa, fil, aslan,çita, Afrika vahşi köpeği, bizon, firavun faresi, deve kuşu, timsah, geyik, antilop gibi türlerden oluşur.

Savan biyomunun en büyük kısmı Afrika'da bulunur. Afrika'nın neredeyse yarısı bir savandır. Ancak savan biyomu için belirgin bir coğrafi bölge yoktur. Dünya üzerinde dağınık bulunur.

Savana biyomunda baskın bitki örtüsü, çeşitli türlerin yabani otlarını içerir. Bölgede hakim olan iklim koşulları, yağmur ormanları ve ılıman ormanlar gibi kalın ormanların büyümesini desteklemeyecek şekildedir.

Savan biyomunda yeteri kadar yağmur yağmaz. Savanlar tropikal çayırlar olarak bilinir. Tropikal yağmur ormanlarının kenarlarındaki ekvatorun her iki tarafında geniş bir bantta bulunurlar.

Savanlar yıl boyunca sıcak havaya sahiptir. Savan biyomu çoğunlukla otlardan oluşur ama birkaç ağaç vardır. Bu otlakta bulunan ağaçların en belirgin özelliği kuraklığa ve fakir toprağa dayanıklı olmasıdır.

Ovadaki otların mevcudiyetinden dolayı, bu bol gıda kaynağından yararlanan pek çok otlak hayvan vardır. Savan biyomu, filler, zebralar, ceylanlar ve manda gibi otçullar bakımından zengindir.

Dünyanın iklim bölgelerinde dağınık bulunmakta olup, hakim iklim uzun otların ve bazı çalıların ve ağaçların büyümesini destekleyebilir.

Savan biyomunda uzun süreli ıslak ve kuru iklim dönemleri nedeniyle, yıl boyunca yiyeceklerin mevcudiyeti değişmektedir.

Savana biyomunda çeşitli toprak türleri olmasına rağmen, tarım için uygun değildir.

Savana biyomunda, tüm hayvanlar ve bitkiler besin kaynağı için birbirlerine aşırı derecede bağımlıdırlar. Bir hayvan türü çıkarılırsa, ekosistemin tamamı değişir.

Savana biyomunda iklim çok önemlidir. Yağışlar azalır veya sıcaklık artarsa, hayvanlar ve bitkiler yaşamlarını sürdüremez.




3 comments:

  1. Savan biyomu ile ilgili ödevim vardı. Çok iyi ödev hazırladım sayenizde.

    YanıtlaSil
  2. Savan biyomu ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. elinize sağlık��

    YanıtlaSil