Home » , , » Meltem Rüzgarları

Meltem Rüzgarları

Meltemler

Meltem rüzgarları, meltemler hakkında bilgi, meltem rüzgarları nasıl oluşur?

Günlük sıcaklık ve basınç farkıyla oluşan rüzgarlardır. Kara ile denizin ya da dağ ile vadinin gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve basınç farklarıyla oluşurlar. Esiş yönleri, gün içinde değişir. Dar alanlardaki küçük basınç farklarından dolayı oluştukları için, hızları az ve etki alanları da dardır. Kara ile deniz, dağ ile vadi arasındaki sıcaklık ve basınç farklarının fazla olduğu dönemlerde daha etkilidirler. Örneğin, Orta Kuşak'ta yazın daha belirgin olarak eserler. Çoğu, yerel nedenlerle oluştuğu için yerel isimler almışlardır.

Meltem rüzgarları nasıl oluşur
Meltemler

Deniz Meltemleri 

Deniz ve karanın gün içindeki sıcaklık farklarından kaynaklanır. Gündüz, karalar daha hızlı ve daha çok ısındıkları için alçak basınç (AB) alanı konumundadırlar. Denizler ise daha yavaş ve daha geç ısındıkları için yüksek basınç (YB) alanıdırlar. Böylelikle rüzgar, denizden (YB), karaya (AB) doğru eser. Denizden estiği için buna deniz meltemi denir. Deniz meltemleri, denizden estikleri için serinletici etkide bulunurlar. Bunun İzmir ve çevresinde adı imbattır. Deniz meltemleri, etkili oldukları dar alanda nemli ve ılıman koşulların yaşanmasına neden olurlar. Aynı etki, büyük göllerin kıyılarında da görülür.

 Kara Meltemleri 

Daha hızlı ve çok soğuyan karalar geceleri serin iken, denizler daha ılıktır. Bu durum, karalarda yüksek basınç (YB), denizlerde alçak basınç (AB) alanı oluşturarak rüzgarın karadan denize doğru esmesine neden olur. Bu rüzgara kara meltemi denir.
Dağ - Vadi Meltemleri Dağlar ile vadiler arasındaki günlük sıcaklık ve basınç farkları nedeniyle oluşurlar.

Vadi Meltemleri

Dağların tepeleri özellikle öğle saatlerinde vadilere göre ve geçici olarak daha sıcaktırlar. Böylelikle yüksek kesimlerde geçici olarak sadece öğle saatlerinde alçak basınç alanları oluşurken, vadilerde yüksek basınç alanları oluşur. Bundan dolayı rüzgar vadilerden tepelere doğru eser.

Dağ Meltemleri

Gece, yüksek kesimler hızlı ve çok soğudukları için yüksek basınç alanı, yavaş ve geç soğuyan vadiler alçak basınç alanına dönüşürler. Bu durumda, rüzgar, dağdan vadiye doğru estiği için buna dağ meltemi denir.

Muson rüzgarları ve sürekli rüzgarlar konusuna da bakmanızı öneririz.



5 comments:

  1. Çok Teşekkürler Çok İşime Yaradı :)

    YanıtlaSil
  2. sa meltem rüzgsrları mekanik parçalanma dünyanın günlük haraketinin dolayı sonucudur d mi y mi

    YanıtlaSil
  3. eyw allah razı olsun kım yapmışsa

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık çok işime yaradı:)))

    YanıtlaSil
  5. ÇOK İYİ OLMUŞ

    YanıtlaSil