Home » , » Anadolu'daki İlk Yerleşim Yerleri

Anadolu'daki İlk Yerleşim Yerleri

Anadolu'daki İlk Yerleşim Yerleri Nerelerdir?

Anadolu'da ilk Yerleşmeler Höyüklerde yapılan arkeolojik kazılarda, Cilalı Taş Devri'nden itibaren Anadolu'da köy ve şehir hayatına geçildiği, tarım ve hayvancılıkla uğraşıldığı anlaşılmıştır.

Anadolu'da başlıca eski yerleşim yerleri;

Çayönü (Diyarbakır), Çatalhöyük (Konya), Hacılar (Burdur), Alişar (Yozgat), Truva (Çanakkale), Alacahöyük (Çorum), Tilkitepe (Van), Beycesultan (Denizli)dir.

Anadoluda kurulan ilk yerleşim yerleri
Anadolu'daki ilk yerleşim yerleri


Çayönü (M.Ö. 7250 - 6750) Diyarbakır'ın Ergani ilçesi yakınlarındadır. Gelişmiş bir köy kültürü vardır. Tarım ve hayvancılığa geçilmiştir.

Çatalhöyük (M.Ö. 6500 – 5700) Konya'nın Çumra ilçesi yakınlarındadır. Evler birbirine bitişik düzende, dışarı karşı korunaklı inşa edilmiş (surlara gerek kalmamış), Evler dikdörtgen şeklinde bir oda ve depodan oluşur. duvarlar kerpiçtendir. Toprak şekiller, ocak ve fırın bulunur. Bulunan orak, bıçak, tahıl öğütme taşları tarım yapıldığını gösterir. Ayrıca dokumacılık, çatlak ve çömlek yapımı, maden işlemeciliğini gösteren buluntular ele geçmiştir.

Kalkolitik çağın önemli merkezlerindendir 9 ayrı kültür tabakası bulunmuştur. Taş temel üzerinde kerpiçten evler, bereketi simgeleyici kadın heykelcikleri iyi pişirilmiş seramikler. Evler 2,5 m kalınlığında surla çevrilmiştir (savunmaya yönelik).

Truva: Çanakkale'nin İntepe beldesi yakınlarındadadır. Üst üste 9 kentin varlığı tespit edilmiştir. İlk beş kent Bakır Çağı'na aittir. M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanır. Evler yaygın olan en eski ev tipi Megaron (dikdörtgen planlı, bir oda, küçük bir giriş bölümünden oluşuyor) tipindedir. Ele geçen vazo, testi, kadehler, altın, gümüş, ziynet eşyaları Ege havzasındaki bulunanlarla benzerlik gösterdiğinden, Truva kültürünün geniş bir alana yayıldığı anlaşılmaktadır. 6. ve 7. katlar Hititlere, 8. kat Hellen, 9. kat Roma dönemine aittir.

Alişar: Yozgat'ın Sorgun ilçesi yakınlarındadır. 7 kent kalıntısı bulunmuştur. İlk kültür katmanı Tunç Devri'ne aittir. M.Ö. 3200 - 2600 yıllarına rastlayan İlk dönemlerde küçük bir yerleşim olduğu, kentin etrafında surlar olmadığı anlaşılmaktadır. Daha sonra kent büyümüş, etrafı surlarla çevrilmiş, bakır işlenmiştir. Sonraki iki yerleşim Hitit ve Asurlular dönemine aittir.


Alacahöyük: Çorum'un Boğazköy civarındadır. 4 kültür katmanı vardır. İlk ikisi Tunç Çağına aittir. 14 kral mezar boğa ve geyik heykelcikleri, demir hançerler, kemer tokaları, altın taçlar, bilezikler Hititlerin sembolü olan Güneş kursu bulunmuştur.


Anadolu'daki İlk Yerleşim Yerleri Ders Notları


12 comments:

  1. Teşekkürler ödevim vardı çok yardımcı oldu:)

    YanıtlaSil
  2. Mükemmel ders notu hazırlamışsınız Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. O halde zaman Jzz a emaneti tek bir tane t cıbıl h ID x drenaj bu s s s s

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  5. ödevimde çok yardımcı oldu teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiçççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççççç bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    YanıtlaSil