Muhteşem Dörtlü

 MUHTEŞEM DÖRTLÜ

Doğa; Atmosfer (Hava Küre), Biyosfer (Canlılar Küresi), Litosfer (Taş Küre) ve Hidrosfer (Su Küre) olarak dört temel unsurdan oluşan bir bütündür.

Atmosfer:

Çeşitli özellikteki gazların Dünya'yı çevrelemesiyle oluşmuş doğal bir küredir.  Yeryüzünden çıkan gazlar dünya üzerinde tutunur. Bu şekilde atmosfer oluşur. Coğrafyanın daha çok ilgilendiği kısım atmosferin alt kısmıdır. Bunun sebebi ise yağış, sıcaklık, basınç gibi olaylarının alt kesimlerde daha etkili olmasıdır.


Atmosfer

Biyosfer:

Litosfer, atmosfer, Hidrosfer üzerinde yaşayan canlı grubunun oluşturduğu bölümdür. Bitkiler, hayvanlar, insanlar ve mikroorganizmalar gibi doğal ortamda yaşayan canlıların oluşturduğu sistemdir. 

Biyosfer

Litosfer:

Yer kabuğunun en dış bölümüdür. Litosfere taş küre denilmesinin nedeni bileşiminin kayaçlardan oluşmasıdır. Okyanus diplerinde ince, karalarda ise daha kalındır. İnsanların yerleşim alanlarını seçmesinde litosferin özellikleri etkili olmaktadır.

Litosfer

Hidrosfer:


Litosferin üzerinde bulunan okyanus, deniz, göl, Akarsu, kaynak suları ve yer altı sularının bütünüdür.  Yeryüzünün ¾  ü sularla kaplıdır. Bu durum suyun hayatımız için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu göstermektedir.

Hidrosfer


Doğayı oluşturan bu dört unsur arasında mükemmel bir dayanışma ve denge vardır. Yeryüzündeki okyanuslar, denizler, göller ve akarsulardan buharlaşan sular atmosfere karışarak bulutları oluşturur. Rüzgarlar bulutları atmosferin değişik bölgelerine taşır. Bulutlar içindeki su buharı(nem) nın bir bölümü yoğunlaşarak yeryüzüne yağış olarak düşer. Düşen yağışın bir bölümü yer altına sızarak yer altı sularına karışır. Bir bölümü yeryüzünde akarak göllere ve denizlere ulaşır. Bir bölümü de buharlaşarak tekrar atmosfere karışır. Yağışlarla oluşan sular canlılar için hayat kaynağıdır.


9.sınıf Biyoloji Ders Notları sayfasına da göz atmanızı öneririz.


3 comments:

  1. bu kadar tekmi yani begenmedim daha iyisini gördüm sayfanızın adı ne bilmiyorum ama kimseye tav siye etmiyorum benim instagram hesabımdan dinleye bilirsiniz yok vböyle bilgiler adım takip takip

    YanıtlaSil
  2. bence yararlı oldu coğrafya ödevi için teşekkürler

    YanıtlaSil