Home » , » Tayga Ormanları

Tayga Ormanları

Tayga Ormanları Hakkında Bilgi


Tayga ormanları, Kuzey Yarım Küre’de ılıman orta enlemler ile Tundra arasında yer alan ve kozalaklı ağaçlardan oluşan ormanlardır. Bu biyom, Kanada ve Avrasya’nın kuzeyinde geniş yer kaplar. Bu ormanlara tayga ormanları denir.

60° enlemleri çevresinde, sert karasal iklimin nemli alanlarında görülürler. Tayga Ormanlarında sıcaklık ortalamasının düşük olmasından dolayı iğne yapraklı ağaçlardan oluşmaktadır. Ağaçların yapılarında bol miktarda reçine bulunur. Çünkü reçine, kış dönemindeki düşük sıcaklıklarda ağacı korumaktadır. Bu ormanların görüldüğü bölgelerde en fazla yağış yazın, en az yağış kışın düşmektedir. Yıllık yağış miktarı 500 mm civarındadır. 


Sibirya ve Kanada'nın kuzey kesimlerinde görülen tayga ormanları Dünya'daki orman zenginliğinin yaklaşık % 15'ini oluşturmaktadır.

Taygaların yayılış gösterdiği sahalarda şiddetli don olayı görüldüğü ve kar örtüsü uzun süre yerde kaldığı sert karasal iklim görülür. Bu iklimde ağaç türleri fakirdir. En yaygın ladin, göknar, melez ve çam türleri görülür. Genelde toprak donmuş olduğundan bitkiler topraktaki sudan tam olarak faydalanamaz.

Bu biyomda iri hayvanlardan Ren Geyiği ve toynaklar çoğunluktadır. Samur, vaşak, kunduz gibi.

Tayga Ormanları Dağılışı
Tayga Ormanları Dağılışı

Tayga Ormanları Nerede Bulunur?

Amerika ve Avrupa'nın kuzeyinde 45°-75° kuzey enlemleri arasında yayılışı görülür. Amerika’nın kuzeyinde New Foundland'dan Alaska'ya İskandinavya’dan Sibirya'ya.


10. sınıf tarih ders notları sayfamıza da bakabilirsiniz.





0 comments:

Yorum Gönder