Akdeniz İklimi

Akdeniz iklimi Nedir?

Akdeniz iklimi, Akdeniz bölgesinin iklimi, Akdeniz iklimi nedir?


Yazların sıcak ve kurak olduğu bu iklimde kışlar ılık ve yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 15 °C'nin üze-rindedir. Yıllık yağış ortalaması yer şekillerinin etkisine bağlı olarak önemli farklılıklar gösterir. 400 mm ile 1200 mm arasında değişir. Yağışın yıl içinde dağılışı üzerinde cephe hareketlerinin etkisi vardır.

Akdeniz bölgesinin iklimi
Akdeniz iklimi


Örneğin, Akdeniz sıcak ve soğuk hava kütlelerinin kış mevsiminde karşılaşma alanlarından biridir. Bu nedenle Akdeniz çevresindeki ülkelerde en yağışlı mevsim kıştır. Yazın ise dönence üzerindeki yüksek basınç alanının genişleyerek Akdeniz üzerine kadar sokulması nedeniyle sıcak ve kurak hava koşulları yaşanır.


Kuzey Yarım Küre'de Akdeniz çevresindeki ülkelerde, Kuzey Amerika Kıtası'nda Kaliforniya Körfezi kıyılarında, Güney Yarım Küre'de Orta Şili, Güney Afrika (Kap bölgesi) ve Avustralya'nın güneydoğusu ile güneybatısında görülür. 

Bitki örtüsü, kısa boylu bodur ağaçlardan oluşan makilerdir. Yaprakları kadifemsi bir yüzeyle kaplıdır. Bunun nedeni yaz mevsiminin kurak geçmesidir. Bu bitkinin doğal ortama uyumuyla ilgilidir. Zeytin, keçi boynuzu, defne gibi örnekler verilebilir.

Akdeniz iklimi Türkiye'de Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batısında görülür.



0 comments:

Yorum Gönder